Telefonul tău îl poate ajuta pe Stephen Hawking să găsească extratereștri

Telefonul tău îl poate ajuta pe Stephen Hawking să găsească extratereștri

Căutăm viață inteligentă pe alte planete încă de când ne-am prins că e imposibil să fim singuri în Univers. Până acum, din păcate, nu am reușit să o și găsim, dar am putea deveni norocoși în viitorul apropiat.

Acum puțin timp, am aflat că miliardarul rus Iuri Milner a pornit iniţiativa Breakthrough Listen, prin care speră să găsească extratereștri acolo unde NASA, ESA și alte organizații au eșuat. “Dacă suntem singuri în Univers, atunci trebuie să preţuim ceea ce avem. Mesajul de bază este acesta: Universul nu are o variantă de rezervă”, a spus Milner. Cercetătorii și astronomii spun că proiectul finanţat de magnatul rus depăşeşte în amploare orice alt proiect similar din acest domeniu, inclusiv celebrul program american SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

În medie, SETI primeşte o finanţare anuală mai mică de două milioane de dolari, a spus astrofizicianul Dan Werthimer, consilier al proiectului finanţat de Milner şi, în acelaşi timp, coordonatorul proiectului SETI@home, afiliat Universităţii California din Berkeley. Motivaţia lui Milner se bazează pe convingerea că alte civilizaţii ar putea să îi înveţe pe pământeni să se descurce mai bine în faţa anumitor provocări globale, precum exploatarea judicioasă a resurselor naturale.

Pentru realizarea acestui plan măreț, Milner colaborează cu nimeni altul decât Stephen Hawking. Și oricât ar suna de absurd și fantezist, telefonul tău ar putea juca un rol în această căutare. Tot ce îți trebuie e un telefon cu Android și aplicația Berkeley Open Infrastructure for Network Computing. Potrivit Fortune, nu îți vor fi folosite datele personale.

Există două telescopuri masice care scanează Universul pentru a găsi forme de viață extraterestre. Prin pornirea aplicației, permiți ca telescopul să analizeze datele colectate, iar aceasta va funcționa doar atunci când telefonul este în curs de încărcare sau încărcat complet.

Și totuși, nu este clar motivul pentru care aplicația nu este disponibilă și pentru iOS. Stephen Hawking consideră că într-un Univers infinit, e puțin probabil să nu existe și alte forme de viață în afara celor cunoscute. Mulțumită progreselor tehnologice, inclusiv creşterii capacităţii de analiză a computerelor şi a sensibilităţii telescoapelor, acest proiect de 100 milioane de dolari va scruta în profunzimile mult mai îndepărtate ale spaţiului în comparaţie cu anii 1990, perioada în care SETI era un program important și avea capacități mari.

 

 

Citește și: