Dacă extratereștrii există, acest miliardar rus oferă 100 milioane de dolari pentru a fi găsiți

Dacă extratereștrii există, acest miliardar rus oferă 100 milioane de dolari pentru a fi găsiți
09:39 21.07.2015

De peste jumătate de secol, NASA și alte agenții spațiale caută viață în spațiu, de preferat viață inteligentă. N-au avut noroc, dar miliardarul rus Iuri Milner crede că poate face asta mai bine, finanțând cu 100 de milioane de dolari căutarea.

Iuri Milner a pornit iniţiativa Breakthrough Listen prin care speră să găsească extratereștri acolo unde NASA, ESA și alte organizații au eșuat. „Dacă suntem singuri în Univers, atunci trebuie să preţuim ceea ce avem. Mesajul de bază este acesta: Universul nu are o variantă de rezervă”, a spus Milner. Cercetătorii și astronomii spun că proiectul finanţat de magnatul rus depăşeşte în amploare orice alt proiect similar din acest domeniu, inclusiv celebrul program american SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

În medie, SETI primeşte o finanţare anuală mai mică de două milioane de dolari, a spus astrofizicianul Dan Werthimer, consilier al proiectului finanţat de Milner şi, în acelaşi timp, coordonatorul proiectului SETI@home, afiliat Universităţii California din Berkeley. Motivaţia lui Milner se bazează pe convingerea că alte civilizaţii ar putea să îi înveţe pe pământeni să se descurce mai bine în faţa anumitor provocări globale, precum exploatarea judicioasă a resurselor naturale.

Proiectul Breakthrough Listen vizează o monitorizare de 10 ani a semnalelor radio provenite din spaţiu. Analiza acestora ar putea să întoarcă semne ale unei civilizații extraterestre. Unul dintre cele mai mari costuri va consta în închirierea de timp la diverse telescoape radio, inclusiv la Observatorul Parkes din provincia australiană New South şi la Observatorul Radio Astronomic Green Bank din statul american Virginia de Vest. Iuri Milner plănuieşte să închirieze câte două luni pe an fiecare dintre cele două telescoape, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă din lumea întreagă au în mod normal dreptul de a lucra doar două zile pe an la aceste telescoape, scrie Mediafax, citând Reuters.

Dacă echipa are succes, trebuie menționat că orice semnal care va fi detectat de savanţi a fost emis cel mai probabil în urmă cu mulţi ani, poate chiar cu sute sau milenii în urmă. Semnalele radio au nevoie de patru ani pentru a călători până la Pământ de la cea mai apropiată stea din afara Sistemului Solar. Cercetătorii Breakthrough Listen vor centraliza semnalele radio pe care le vor descoperi, vor face publice aceste date şi vor examina datele cu atenţie, pentru a vedea dacă acestea conţin anumite tipare repetitive.

Scopul constă mai puţin în a înţelege aceste semnale radio cât în stabilirea cu certitudine a faptului că ele sunt create de forme de viaţă inteligente şi nu sunt fenomene naturale. În prezent, mulțumită progreselor tehnologice, inclusiv creşterii capacităţii de analiză a computerelor şi a sensibilităţii telescoapelor, acest proiect de 100 milioane de dolari va scruta în profunzimile mult mai îndepărtate ale spaţiului în comparaţie cu anii 1990, perioada în care SETI era un program important și avea capacități mari.

loading...