Tehnologia WiFi care îți permite să vezi oamenii prin pereți

Tehnologia WiFi care îți permite să vezi oamenii prin pereți

Cercetătorii de la MIT (Institutul Tehnologie Massachusettes), în colaborare cu cei de la Laboratorul de Inteligenţă Artificială, au dezvoltat un software care utilizează variaţiile din semnalele WiFi pentru a recunoaşte siluete umane prin pereţi.

Cercetătorii au creat un dispozitiv, numit RF-Capture, care transmite semnale wireless, apoi analizează reflexiile acestor semnale pentru a detecta siluete umane. În 2013, au utilizat o tehnologie similară, bazată pe frecvenţele undelor radio care detectau mişcările de cealaltă parte a unui perete sau a unui obstacol.

Acum, RF-Capture este atât de complex, încât poate determina şi diferenţele cele mai subtile în formele corpului, şi cu o precizie de 90% poate distinge printr-un perete 15 persoane diferite. Poate face diferența și între modelul respirator și ritmul cardiac.

RF-Capture este instalat într-o cameră, iar persoanele se află într-o cameră alăturată sau se plimbă în spatele unui perete. Dispozitivul emite semnale WiFi, care trec prin perete şi detectează diferite părţi ale corpului uman care se mişcă. Diferitele părţi ale corpului sunt captate instantaneu şi reflectate în semnalul wireless. Apoi, folosind un algoritm pentru a identifica părţile corpului, dispozitivul combină imaginile pentru a crea o siluetă în mişcare. În unele experimente, când au orientat aparatul pentru detectarea unor modele specifice, RF-Capture a fost capabil să urmărească inclusiv scrierea de mână a unei persoane care a mimat scrisul în aer.

Chiar dacă, în lumea reală, nu există încă o aplicaţie a aparatului care foloseşte frecvenţe radio, cercetătorii de la MIT afirmă că acesta ar putea avea mai multe utilizări. Potrivit celor de la The Verge, RF-Capture poate fi folosit pentru a urmări mişcările unor persoane de vârsta a treia, care locuiesc singure. Această tehnologie ar putea fi utilizată în casele inteligente, iar anumite gesturi ar putea fi folosite pentru a controla aparatele. Oamenii de știință vor să dezvolte tehnologia treptat, pentru a fi mai precisă.

Acest sistem seamănă foarte bine cu un model de spionaj. Oamenii de ştiinţă lucrează acum asupra unui sistem de blocaj, care va permite ca fiecare persoană să fie urmărită numai de dispozitivul său. Evident, un astfel de dispozitiv are nevoie de un set de condiții de utilizare bine delimitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: