Tehnologia care ar putea preveni infracțiunile

Tehnologia care ar putea preveni infracțiunile

Japonezii de la Hitachi au dezvoltat o tehnologie care ar putea preveni infracțiunile.

Faptul că într-unele țări rata infracțiunilor este în scădere nu i-a oprit pe japonezii de la Hitachi să dezvolte o tehnologie care ar putea reduce și mai mult numărul acestora. La prima vedere, aceasta pare a fi scoasă direct din filmul ”Minority Report” al lui Spielberg, deoarece este vorba despre un computer care ar putea anticipa infracțiunile. De data aceasta, însă, nu avem parte de persoane cu puteri supranaturale, ci de un sistem computerizat.

Hitachi PCA

După cum scriu cei de la DigitalTrends, sistemul computerizat este capabil de a absorbi o cantitate uriașă de date din numeroase surse, cum ar fi rețele sociale, statistici cu privire la crime, hărți ale rețelelor de transport în comun și buletine meteo. Din câte se pare, sistemul va începe să fie testat în șase orașe americane din luna octombrie, iar Fast Company susține că Wahsington, D.C. ar fi unul dintre acestea (Hitachi oferind deja sisteme de monitorizare autorităților de acolo).

Odată ce primește informațiile, sistemul denumit ”Hitachi Visualization Predictive Crime Analytics” aplică procesul de învățare mecanică. Folosindu-se de software-ul ”R”, acesta analizează informațiile pentru a găsi indicii pe care oamenii nu le-ar observa în mod normal. Tehnologia a fost dezvoltată de Darrin Lipscomb și Mark Jules, fondatorii Avrio and Pantascene.

Hitachi

După ce compania lor a fost achiziționată de Hitachi, cei doi au început să lucreze la acest sistem, preferând să utilizeze învățarea mecanică în loc de variabilele preconcepute. În acest fel, Predictive Crime Analytics (PCA) poate identifica tipare luând în considerare un număr aproape infinit de surse. Soluția a devenit posibilă odată cu apariția serviciilor ieftine de stocare de informații și de procesare a datelor, precum Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure și sistemul cloud HDS, introdus chiar de Hitachi. Toate cele menționate mai devreme sunt compatibile cu PCA.

Desigur, instrumentul a trezit interesul unui număr de persoane îngrijorate de puterea acestuia. Aceștia susțin că în anumite cazuri oameni inocenți ar putea avea de suferit de pe urma folosirii PCA. Creatorii acestuia susțin însă că sistemul va avea un impact pozitiv, nefiind necesare perchezițiile odată cu implementarea sa. Până atunci, însă, vor fi efectuate un număr de teste în câteva orașe americane, pentru a se observa performanțele de care este capabil PCA.

Citește și:
Etichete: