Țara care spune „pas“ Windows: Trece la programe open source

Țara care spune „pas“ Windows: Trece la programe open source

India este ultima țară care a implementat o lege conform căreia software-ul open source devine obligatoriu pentru toate sistemele de guvernare. Și da, Windows nu e open source.

Sectorul public indian este obligat de acum încolo prin lege să folosească software open source în toate sistemele sale. După cum notează și cei de la Trak.in, noul guvern s-a angajat în promovarea software-ului open source din momentul în care a luat naștere. În acest fel, vor fi drastic reduse costurile asociate cu dezvoltare de software pentru acest sector important.

În acest fel, toți furnizorii de software ai statului indian vor fi rugați să ia în considerare sotware-ul de top open source atunci când aplică pentru un anumit proiect pornit de către statul indian. În cazul în care aceștia nu pot apela la programe open source, trebuie să menționeze clar în aplicație motivul pentru care nu pot face acest lucru. Sunt specificate două cazuri speciale în care folosire programelor closed source este permisă: fie acestea nu sunt disponibile, fie folosirea programelor closed source are o importanță strategică pentru guvernul indian.

Noua lege va fi aplicată la nivel național, fiind valabilă și pentru toate guvernele regionale prezente în cadrul republicii. Guvernul central al statului indian va și colabora cu comunitățile specializate în software open source din interior și din alte țări.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: