Microsoft ne salvează de Superfish, adware-ul periculos preinstalat de Lenovo

Microsoft ne salvează de Superfish, adware-ul periculos preinstalat de Lenovo

Deşi v-au expus la riscuri de securitate majore, cei de la fac eforturi pentru a vă ajuta să scăpaţi rapid de adware-ul Superfish, dar Microsoft se descurcă mai bine.

În urmă cu câteva zile subtilităţile un scandal cibernetic care a luat foarte rapid amploare. S-a demonstrat deja de către mai multe surse independente că cei de la Lenovo au preinstalat pe sisteme lor portabile livrate în lunile septembrie 2014 şi ianuarie 2015 o aplicaţie de tip adware care vă expunea la riscuri majore de securitate. Aparent, pe lângă faptul că vă servea reclame nedorite în orice browser, Superfish vă înlocuia certificatele SSL ale sistemului, reducând la zero securitate oferită de conexiunile HTTPS şi deschizând uşile hackerilor care vroiau să vă spioneze de la distanţă prin atacuri de tip man-in-the-middle.

De atunci, cei de la Lenovo şi-au recunoscut greşeala, a fost lansată o unealtă foarte simplă pentru a vedea dacă sunteţi infectaţi cu Superfish şi au fost făcute publice mai multe soluţii la care puteţi apela pentru a vă curăţa computerul. Deşi iniţial se credea că doar prin formatarea sistemului şi reinstalarea Windows-ului puteaţi fi din nou în siguranţă, între timp au fost făcute publice nişte metode mult mai rapide.

În primul rând, accesaţi această adresă cu fiecare dintre browserele de internet pe care le aveţi pe sistem pentru a vă lămuri dacă sunteţi sau nu infectaţi. Dacă aţi avut ghinion şi vă număraţi printre cei afectaţi de greşeala Lenovo, compania asiatică a lansat o unealtă gratuită pe care o puteţi folosi pentru a vă curăţa computerul. Aceasta poate fi descărcată gratuit de aici. La aceeaşi adresă găsiţi şi instrucţiuni manuale detaliate pentru a scăpa de Superfish, dacă nu mai aveţi încredere în aplicaţiile Lenovo.

Alternativa vine de la Microsoft şi este inclusă în cea mai recentă actualizare pentru Windows Defender şi Windows Security Essentials. Astfel, cele două aplicaţii au dobândit, pentru prima oară, abilitatea de a vă scăpa sistemul de adware.

Citește și: