Steve Jobs „știa” încă din 1997 de ce Apple va avea succes imens

Cu fiecare lansare de telefon cu Android există analiști și jurnaliști care spun că iPhone este încă în urmă la dotări. Totodată, iPhone e cel mai de succes telefon, iar Apple o companie imensă. Când a revenit la Apple, Steve Jobs a oferit un răspuns care explică de ce în ultimii aproape 20 de ani a livrat doar produse celebre.

Spre finalul lui 1996, Apple a cumpărat compania NeXT și odată cu ea l-a adus înapoi pe Steve Jobs pe care l-a concediat în anii ’80 după o serie de eșecuri. Când a fost dat afară, Jobs era un antreprenor care voia să distrugă IBM și credea că știe cum trebuie să fie computerul perfect, eșuând cu Macintosh și producând pierderi mari pentru Apple. Când a revenit, era un alt tip de antreprenor.

La conferința WWDC din 1997, se vede acel tip nou de antreprenor din Steve Jobs. Videoclipul de mai sus ți-l arată pe acesta răspunzând unei întrebări din publicul constituit din dezvoltatori de aplicații. Acesta voia ca Jobs să spună ce a făcut în ultimii șapte ani și de ce vorbește despre tehnologie, dacă el a admis în câteva ocazii că nu o cunoaște perfect. Jobs face o pauză de câteva secunde, aproape 15, până dă poate cel mai bun răspuns care caracterizează și în prezent Apple.

„Poate că cel mai greu lucru e să vezi cum asta îți va permite să ai un produs care generează 8, 10 miliarde de dolari pe an. Și unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat cel mai des e că trebuie să pornești de la experiența utilizatorului și să mergi înapoi spre tehnologia în cauză”, a afirmat Jobs. „Nu poți începe de la tehnologie și să încerci să găsești un mod prin care s-o vinzi. Și probabil că eu am făcut greșeala asta mai des decât oricine altcineva de aici și am cicatrice care s-o demonstreze. Știu că așa funcționează lucrurile”, a continuat Jobs.

Momentul în care Steve Jobs lansează iPhone – un telefon mult mai slab dotat decât altele, dar avea: ecran tactil capacitiv, browser mai bun, player bun de muzică și sistem de operare mai bine dezvoltat.

Următoarele minute din videoclip sunt cu cofondatorul Apple explicând cum pe asta s-a concentrat și Apple, dar adevăratele rezultate au început să se vadă cu primul iMac. Deși în esență era un PC ca toate celelalte, avea o carcasă diferită, era un all-in-one așa cum am ajuns să le știm azi și a trezit interesul oamenilor. Succesul a continuat cu iPod, iPhone, iPad și mai nou cu Apple Watch. Cât va mai merge strategia rămâne de văzut, dar s-a văzut în cazul Windows – căci nu e o piață doar a Android -, unde dacă utilizatorul nu apreciază sistemul, atunci va fi un eșec, cum au fost Vista și Windows 8.

Răzvan Băltărețu
17:07 31.07.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video