Gaura neagră care i-a impresionat pe cercetători: E de 12 miliarde de ori mai mare decât Soarele

Gaura neagră care i-a impresionat pe cercetători: E de 12 miliarde de ori mai mare decât Soarele

Astronomii au descoperit o gaură neagră aflată la o distanță foarte mare de pământ și care este aproape de la fel de veche precum Universul.

Potrivit estimărilor savanților, această gaură neagră s-a format la aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang. Dar, întrucât măsurătorile au indicat că gaura neagră respectivă are o masă de 12 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, ea contrazice ipoteza unanim acceptată despre dezvoltarea și creșterea acestor formațiuni cerești, scrie Mediafax.

„Bazându-ne pe studii precedente, aceasta este cea mai mare gaură neagră descoperită dintre toate cele care s-au format în acea perioadă de timp”, a declarat, miercuri, Fuyan Bian, cercetător la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Universității Naționale din Australia (ANU).

„Teoria actuală a stabilit o limită pentru cât de repede poate să crească o gaură neagră, însă aceasta este prea mare pentru a respecta teoria”, a mai spus acesta. Formarea unor găuri negre super-masive rămâne un subiect aprig dezbătut în comunitatea științifică. Totuși, mulți oameni de știință au considerat vreme îndelungată că ritmul de creștere al găurilor negre este limitat.

Găurile negre cresc, potrivit teoriilor avansate de cercetători, pe măsură ce absorb materie. Cu toate acestea, în timp ce acea materie este absorbită, ea va fi încălzită şi va crea presiune radioactivă, care va împinge masa respectivă departe de gaură neagră.

Puteți citi mai multe despre acest subiect pe Adevărul.

Citește și: