Stephen Hawking se teme de extratereştri

Stephen Hawking se teme de extratereştri

Multe dintre declaraţiile recente ale lui Stephen Hawking au produs confuzie. Fizicianul şi-a exprimat acum nu mult timp temerile legate de scăparea de sub control a inteligenţei artificiale, dar acum, se pare că altceva are prioritate.

Descoperirea apei în stare lichidă pe Marte a produs deopotrivă teamă şi entuziasm printre oameni. Ştim că planeta roşie poate susţine viaţă, dar unde este această viaţă şi în ce stadiu al evoluţiei este?

Într-un interviu acordat El Pais, Hawking a spus că există pericolul ca extratereştrii să ne distrugă, şi că ar putea fi mai rău decât episodul lui Columb în America.

„Nişte extratereştri avansaţi ar putea să devină nomazi, încercând să cucerească şi să colonizeze toate planetele la care pot ajunge. Creierul meu matematic crede că e perfect raţional să ne gândim la ei şi să fim aproape convinşi de existenţa lor. Adevărata provocare e să aflăm cine sunt ei, de fapt”, a spus omul de ştiinţă, în acelaşi interviu.

Cei de la CNET cred că matematica ne face paranoici. Pentru cei specializaţi în domeniu, apa de pe Marte e un indiciu clar că există forme de viaţă inteligente, care ne vor distruge în cele din urmă. Hawking e îngrijorat şi că facem atât de mult rău Pământului, încât va trebui să ne găsim în viitorul nu foarte în depărtat alte case în Univers.

De asemenea, el crede că rugăciunile nu ne vor ajuta la nimic, reiterând ideea că nu există Dumnezeu. „Folosesc acest cuvânt într-un sens impersonal, la fel cum o făcea Einstein, pentru a mă referi la legile naturii”. Cu toate astea, legile ştiinţifice sunt suficiente pentru a explica originea Universului, fără a invoca un zeu.

În ceea ce priveşte extratereştrii, nu avem un verdict deocamdată. Dar poate că simplul fapt că atât de mulţi oameni cu expertiză sunt convinşi de existenţa lor ar trebui să ne facă să ne gândim mai mult la această posibilitate.

Citește și: