03 aug. 2015 | 17:47

Și berea s-a făcut benzină: cum economisesc combustibil neozeelandezii

ACTUALITATE
Și berea s-a făcut benzină: cum economisesc combustibil neozeelandezii

În Noua Zeelandă, pentru a economisi benzină, în prezent se folosesc reziduuri apărute în urma procesului de fabricare a berii.

Printre numeroasele probleme cu care umanitatea se confruntă în prezent se numără încălzirea globală și consumul mare de combustibili fosili. În aceste condiții, unele state au încercat să rezolve problema în diverse moduri. În Brazilia, de exemplu, s-au folosit reziduurile obținute în urma procesului de fabricare a zahărului. În Statele Unite, în schimb se crește porumb cu scopul clar de a-l folosi ca biocarburant, iar Molson Coors a produs în 2008 un combustibil special pentru Convenția Națională a Partidului Democrat. Acesta din urmă conținea 85% etanol și 15% benzină.

Din păcate, nu multe mașini pot funcționa pe baza unui combustibil cu o concentrare atât de mare de etanol, motiv pentru care cei din Noua Zeelandă au redus concentrația acestuia la doar 10%. În urma producției de bere se obține un reziduu, care poate fi distilat pentru a se obține etanol. Acesta din urmă este distilat, la rândul său, iar rezultatul este o variantă suficient de bună pentru a putea fi introdus în rezervorul mașinii.

Combustibilul neozeelandezilor se numește brewtroleum și este valabil pentru o perioadă limitată de timp. Conform site-ului Popsci, oamenii din spatele brewtroleum au venit cu această idee tocmai în luna februarie, iar dacă totul decurge bine, proiectul ar putea continua și în lunile următoare.