Scenariu de vis sau de coșmar: condusul mașinii va fi ilegal

Scenariu de vis sau de coșmar: condusul mașinii va fi ilegal

Oricât de ciudat ar suna, se pare că până în 2030 va fi ilegal să conduci, iar asta, în mod evident, va afecta sever economia.

Motivul nu are de-a face cu schimbările climatice, cu Uber sau cu transportul de masă. Condusul va deveni ilegal pentru că acum dispunem de tehnologia necesară pentru a preveni accidente mortale în trafic. Deocamdată, mai mult de 1,2 milioane de oameni mor astfel în fiecare an. De exemplu, doar anul trecut au murit mai mult de 275.000 de chinezi, 238.000 de indieni şi 33.000 de americani ,în accidente care ar fi putut fi evitate, iar cei de la TechCrunch scriu că până în 2030, oamenii ar putea avea interdicţie la condus.

Centurile de siguranţă, airbagurile şi sistemele de monitorizare a presiunii din cauciucuri au redus considerabil fatalităţile din trafic. Totuşi, nu au fost suficient pentru a lupta cu erorile umane. Acum avem tehnologii avansate la degetul mic, acestea fiind capabile să salveze milioane de vieţi, dar avem puterea de a convinge populaţia să le folosească?

Maşinile autonome ale Google au acum milioane de kilometri la bord, fără incidente nefericite. Au fost lovite de şoferi obişnuiţi de 11 ori, dar ele nu au fost cauza a nici măcar un accident. Potrivit datelor, şoferii provoacă 94% din accidente, la nivel global. Indiferent de nivelul de educaţie, comportamentul din spatele volanului nu se îmbunătăţeşte. Şi, din păcate, nici consumul de alcool nu scade.

Pe de altă parte, maşinile autonome nu conduc bete şi adorm la volan. Au camere, senzori cu infraroşu, hărţi şi software-uri, care fac posibilă evitarea coliziunilor în moduri în care oamenii nu ar putea niciodată să o facă. Pot frâna mai repede şi pot anticipa schimbări imperceptibile pentru ochiul uman.

Guvernul britanic este atât de convins de eficienţa maşinilor autonome, încât a investit recent mai mult de 50 de milioane de lire pentru procese care intenţionează să transforme Anglia într-o mare pistă destinată testării acestora. De asemenea, Universitatea din Michigan a iniţiat demersuri pentru a construi o pistă de testare în America.

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a şocat lumea când a spus că oamenii se tem de renunţarea la maşinile obişnuite, pe care o percep ca fiind periculoasă. Totuşi, o tranziţie completă spre vehicule autonome ar necesita aproape 2o de ani. Potrivit Eno Center for Transportation în Washington, se estimează că vor fi salvate aproximativ 21.000 de vieţi doar în America, în fiecare an.

 

Citește și:
Etichete: