04 sept. 2015 | 09:32

Samsung Gear S2: viitorul Tizen se face din încheietură

FEATURE
Samsung Gear S2: viitorul Tizen se face din încheietură

Smartwatch-ul Gear S2 a fost prezentat oficial în cadrul unui eveniment special organizat de Samsung la IFA 2015. Este frumos, ușor și compatibil cu multe smartphone-uri cu Android, nu doar cu cele create de la Samsung.

Despre Gear S2 am auzit pentru prima dată odată cu lansarea Samsung Galaxy Note 5 și Samsung Galaxy S6 edge +.

De atunci, am primit o serie de detalii importante despre cel mai frumos ceas inteligent scos de Samsung vreodată, ar în seara asta l-am văzut pentru prima dată față în față.

În primul rând, Samsung Gear S2 folosește o margine rotativă a ecranului pentru a naviga prin meniuri, pentru a da zoom, pentru a face scroll. Mai există și două butoane, unul de Back și unul de Home.

Ceasul este făcut din oțel inoxidabil, iar curelele sunt interschimbabile. Este important de știut că există două versiuni de ale ceasului, una sport și una mai elegantă care folosește curele obișnuite de ceas.

Cei de la Samsung s-au lăudat cu nenumăratele watchface-uri create de designeri, iar dezvoltatorii vor putea face propriile fețe de ceas. Există un grad mare de personalizare și pentru utilizatori, care acum pot personaliza fețele și pot crea singuri unele noi. Gear S2 dispune de conectivitate 3G și Bluetooth, iar pentru 3G folosește un eSIM.

O veste bună este că Gear S2 este dotat cu modul Power Saving, pe care l-am întâlnit și pe cele mai noi smartphone-uri ale companiei. În acest mod, Gear S2 este capabil să realizeze apeluri, să prea notificări prin Bluetooth, dar nu și să activeze aplicațiile.

Important de menționat este că smartwatch-ul Samsung rulează sistemul propriu de operare Tizen. Cu toate că inițial eram sceptici privind această alegere, preferând să-l fi văzut cu Android Wear, noua interfață Circular UX pare promițătoare și are o serie de aplicații utile.

Samsung Gear S2 (3)

Mai mult, poate cel mai important aspect este că Samsung Gear S2 este compatibil cu orice terminal care rulează Android 4.4 sau o versiune mai nouă și care are cel puțin 1,5GB RAM.

Smartwatch-ul Gear S2 este și un dispozitiv de fitnes și vine cu o aplicație specială pentru monitorizarea activității fizice, care arată într-un mod simplu și colorat cât efort a făcut purtătorul și care poate să îl avertizeze în cazul în care a stat prea mult jos. Aplicația va încerca să îl motiveze motiveze prin fel de fel de animații pe display.

Gear S2 dispune de aplicația Nike+ , Uber, dar și de Samsung Pay, serviciul care îți permite să plătești fără să te chinui să treci cardul prin POS sau să umbli în portofel pentru cash. Ceasul este compatibil și cu noul sistem SmartThings, despre care am vorbit mai devreme, dar poate fi folosit și ca o cheie pentru mașină – utilizatorul poate verifica, bloca și debloca mașina de la distanță, va putea deschide aerul condiționat și va putea căuta poziția mașinii.

Ceasul este rezistent la apă și praf (IP68), așa că poate fi folosit și la înot. Ceasul va fi disponibil în luna octombrie.

O primă impresie despre Samsung Gear S2

În cadrul evenimentului, am avut ocazia de a testa ceasul. Sunt posesor de Moto 360, așa că voi încerca să-l compar cu acest model. În primul rând, display-ul este ceva mai mic, însemnând că dimensiunile sunt și ele ceva mai mici, iar gadgetul poate fi purtat cu ușurință atât de bărbați, cât și de femei.

Am apreciat greutatea foarte mică, care îl face foarte comod de ținut în jurul încheiturii, dar grosimea este similară cu cea a ceasului Moto 360.

Un lucru care m-a impresionat la Gear S2 a fost viteza de reacție. Învârtirea cadranului pentru derularea prin aplicații este un gest foarte natural, dar și foarte fluid. Am testat mai multe ceasuri cu Android, printre care și LG Urbane, dar și ceasul Apple, iar niciunul dintre ele nu se mișcă atât de rapid. Cei de la Samsung au reușit, pe baza sistemului de operare propriu Tizen, să creeze cel mai sprinten gadget din această clasă și nu e o performanță de trecut ușor cu vederea. Având în vedere decizia de a-l face compatibil și cu alte telefoane, dacă nu va avea un preț exagerat, Gear S2 are șansa de a deveni rapid unult dintre cele mai populare ceasuri inteligente.

Interfața este foarte plăcută și intuitivă, iar display-ul este absolut superb, oferind culori puternice, contrast mare și luminozitate crescută. Nu aș putea să mă pronunț asupra autonomiei, însă modul Power Saver este mai mult decât binevenit.

Samsung Gear S2 (1)

Concluzie

După câteva ”hits and misses”, cu Gear S2, sud-coreenii au arătat că pot fi adversari periculoși pe piața gadgeturilor purtabile. Anul acesta, compania a înețeles că un ceas este mai mult un accesoriu vestimentar decât o unealtă și a oferit publicului poate cel mai atrăgător smartwatch lansat până acum. Și mai important decât designul este alegerea sistemului Tizen, pe care Samsung l-a tot folosit până acum în televizoare, dar care are șansa să ”strălucească” odată cu Gear S2.

Compania are șansa de a atrage de partea ei mai mulți dezvoltatori, dar și mai mult public cu încredere în ecosistem. Dacă își joacă cărțile cum trebuie, Samsung ar putea să facă din Tizen al treilea cel mai mare sistem de operare pentru mobile/gadgets, iar Gear S2 este vârful de lance de care avea nevoie.