19 mai 2015 | 14:59

Rochia se întoarce, de data asta cu explicații științifice

ACTUALITATE
Rochia se întoarce, de data asta cu explicații științifice

În cazul în care ți-a scăpat isteria cu rochia, iată un rezumat: o femeie a publicat o poză cu o simplă rochie. Aceasta din urmă, din cauza luminii, era percepută drept albastră cu dungi negre pentru unii și albă cu dungi aurii pentru alții.

Această dilemă a stricat relații, prietenii și a pornit războaie pe rețelele sociale sub hashtagurile #blueandblack sau #whiteandgold. Totuși, nu a fost rezolvată complet, dar oamenii de știință au venit cu mai multe teorii.

Felul în care rochia este luminată în imagine arată că pixelii sunt maro și negri, culori adesea asociate cu lumina naturală. Acest lucru, combinat cu lumina la care se expune fiecare dintre noi zilnic, poate afecta felul în care oamenii percep diverse culori. Așadar, percepția #whiteandgold este cauzată de faptul că oamenii au petrecut mult timp în lumină naturală, iar #blackandblue de faptul că au stat în lumină artificială, potrivit IFL Science.

Alt studiu arată că mediul în care oamenii își petrec timpul ar putea afecta percepția strălucirii luminii albastre. Subiecții studiului au ales albastru atunci când li s-a cerut să aleagă o culoare a spectrului care să se potrivească, dar doar luminozitatea varia.

Întrebarea nu este dacă rochia e albă sau albastră, ci dacă este într-o nuanță deschisă de albastru sau una închisă, a scris profesorul Karl R. Gegenfurtner. Michael Webster de la Universitatea din Nevada are un punct de vedere interesant despre natura luminii albastre. Trăind pe Pământ, oamenii sunt obișnuiți cu cerul care luminează mediul înconjurător. Acest lucru are repercusiuni asupra modului în care creierul nostru s-a obișnuit să perceapă lumina albastră. Dacaă rochia ar fi fost roșie sau portocalie, cu siguranță nu ar fi existat o discrepanță atât de mare a perceperii culorii.