Robotul care a depășit recordul de mers rezistă mai mult decât ai putea tu vreodată

Robotul care a depășit recordul de mers rezistă mai mult decât ai putea tu vreodată

Dacă trăiați cu impresia că doar oamenii pot depăși recorduri, v-ați înșelat, aceeași abilitate o au și dronele sau roboții care devin din ce în ce mai performanți.

După ce în urmă cu mai puțin de o săptămână un român a reușit să creeze o dronă care a depășit recordul mondial de autonomie în zbor, acum a sosit momentul ca un robot să ne uimească într-o manieră similară. De această dată nu este însă vorba de performanță la zburat, ci de o distanță spectaculoasă parcursă pe patru picioare.

Rezultatul efortului unui grup de cercetători chinezi, robotul unic a atins performanța de a parcurge nu mai puțin de 133,57 kilometri cu o singură încărcare. Pentru a înțelege mai bine cât de remarcabilă este această valoare, aveți în vedere faptul că recordul anterior a fost stabilit în 2011 și era de 66 kilometri. Xingzhe (Mergătorul) No.1 are câteva particularități de design comune cu robotul Ranger, fostul deținător al recordului.

Șeful echipei de cercetători din spatele Xingzhe și inițiatorul acestui proiect este Li Qindu, de la Facultatea de Automatică din cadrul Universității de telecomunicații Chongqing. Totul a început în luna noiembrie a anului trecut cu scopul de spori eficiența, durabilitatea și încrederea roboților ambulatorii. Singurul minus a lui Xingzhe, în comparație cu roboți precum BigDog, dezvoltați de americanii de la DARPA, ține de faptul că robotul chinezesc este limitat la parcurgerea de distanțe pe o suprafață plană, fără dâmburi. Practic, acest record a fost atins prin parcurgerea a 1405 tururi de în interiorul unei săli de sport. Nu știe nici măcar să ocolească diverse obstacole pe care le-ar putea întâmpina în calea sa.

Chiar și cu limitările menționate mai sus, Xingzhe se pretează pentru un număr foarte mare de scenarii, precum monitorizarea culoarelor într-o clădire sau scanarea unei autostrăzi pentru imperfecțiuni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: