04 dec. 2015 | 11:33

Roboții vor ocupa jumătate din locurile de muncă din Japonia până în 2035

ACTUALITATE
Roboții vor ocupa jumătate din locurile de muncă din Japonia până în 2035

Poate că un scenariu din Blade Runner  ni se pare în continuare ceva de domeniul științifico-fantasticului. Sau dacă ar avea loc, s-ar întâmpla într-un viitor extrem de îndepărtat. Asta însă pentru noi în România, sau chiar Europa, dar nu și în Japonia.

Conform unei analize publicate de Nomura Research Institute (NRI), cercetătorul Yumi Wakao a concluzionat că în următorii 20 de ani aproape jumate din toate locurile de muncă din Japonia vor fi ocupate de roboți.

Deși acest scenariu poate părea un lucru bun, de vreme ce oamenii vor putea să aibă și altceva de făcut, poate mai plăcut, decât să lucreze în fața unui ghișeu timp de opt ore sau mai mult, efectele asupra bunăstării oamenilor încă rămân ne-elucidate. Primele îngrijorări că această evoluție către o robotizare continuă ar putea avea efecte nefaste până la urmă asupra oamenilor, au fost evidențiate într-un studiu făcut în Anglia și America.

Ținând cont de acest trend, studiul lui Wakao a subliniat ce fel de locuri de muncă ar putea fi înlocuite cu ușurință în viitorul apropiat de roboți. Studiul a cercetat 600 de locuri de muncă și 49% dintre acestea ar putea cu ușurință fi înlocuite de sisteme automate. Evident, acestea ar fi cele care cer cel mai mic grad de creativitate de la angajat, job-uri precum operatori de helpdesk, poștași sau curieri, inclusiv fermieri.

Studiul mai menționează că situația este pur ipotetică și nu ia în calcul mulți factori sociali care ar putea schimba oricând paradigmele acestei evoluții. Totuși, comparat de alte state ce pot mereu să evolueze către o robotizare a forței de muncă, Japonia are nivelul cel mai mare de incredere în roboți dintre toate țările cu acest potențial. Japonezii speră că o astfel de evoluție va permite sistemelor automate să preia o parte din locurile de muncă solicitante, în timp ce muncitorul de rând va avea timp să-și folosească timpul liber intr-un mod mai creativ.