Rețeaua Skynet chiar există și a fost creată de NSA, dar un alt program ar putea aduce apocalipsa

Rețeaua Skynet chiar există și a fost creată de NSA, dar un alt program ar putea aduce apocalipsa

Numele Skynet are un impact puternic asupra celor care au urmărit filmele din seria Terminator. Un program denumit Skynet există în realitate și a fost creat de către americani. 

Rețeaua Skynet din filmul Terminator este responsabilă pentru distrugerea aproape completă a omenirii. Programul declanșează un atac nuclear de proporții, eliminând majoritatea oamenilor de pe Terra.

Povestea este de-a dreptul înfricoșătoare, având în vedere că șansele ca o inteligență artificială să ne radă de pe suprafața Pământului sunt destul de mari dacă luăm în calcul avertismentele unor oameni precum Bill Gates sau Elon Musk. 

Rețeaua Skynet creată NSA împărtășește, din fericire, doar numele cu cea din seria Terminator, dar asta nu înseamnă că existența ei nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Potrivit The Intercept, Skynet este un program de supraveghere care utilizează metadatele din telefoane pentru a descoperi unde se află și ce apeluri efectuează persoanele suspectate de terorism. S-ar părea că un jurnalist Al Jazeera a devenit țintă a acestui program, după ce a fost pus, pe nedrept, pe o listă cu suspecți de activități teroriste.

Ahmad Muaffaq Zaidan, șeful biroului Al Jazeera din Islamabad a fost urmărit de Skynet după ce NSA a crezut că are legătuuri cu Al Qaeda, deoarece a reușit să obțină interviuri cu membri ai grupării, inclusiv cu Osama bin Laden.

Skynet urmărește poziționarea telefoanelor și metadatele de la apeluri pentru a detecta tipare suspecioase în mișcările suspecților și în obiceiurilor lor de apel, potrivit unei prezeentări create în 2012, obținută de The Intercept de la Edward Snowden.

Mai mult, programul urmărește și ”schimbarea excesivă a cartelelor SIM sau a telefoanelor”, dar și dacă persoanele urmărite doar primesc apeluri, fără să le inițieze. Scopul programului este de a identifica persoanele care au aceleași obiceiuri precum curierii Al Qaeda. Programul l-a urmărit pe Zaidan deoarece mișcările și interacțiunile sale cu Al Qaeda și liderii talibani s-au potrivit cu cele ale teroriștilor – practic, orice jurnalist care comunică cu sursele poate fi ”luat la ochi” de către Skynet.

Totuși, un alt program al NSA-ului seamănă mai mult cu Skynet din Terminator. Se numește MonsterMind și, potrivit Wired, această inteligență autonomă are capacitatea de a neuutraliza atacurile cibernetice la adresa SUA și de a lansa atacuri proprii, dar numai cu ajutorul unei persoane. Totuși, algoritmii care protejează, ar putea fi modificați, în viitor, pentru ca programul MonsterMind să poată ataca fără să primească comenzi de la un om.

Teoretic, dacă programul ar greși ținta sau atacul ar fi prea puternic, este ușor să ne imaginăm o serie de evenimente care ar duce la distrugerea omenirii.

Citește și:
Etichete: