Inteligența artificială, motiv de proteste în SUA

Inteligența artificială, motiv de proteste în SUA

Inteligența artificială se dezvoltă foarte rapid și din ce în ce mai multă lume e îngrijorată că Pământul se va transforma într-o distopie prezentată în numeroase filme science fiction. 

La evenimentul SXSW, mai multe persoane ”înarmate” cu afișe, tricouri cu diverse mesaje și pancarte, și-au exprimat temerile vizavi de mașinăriile inteligente. Acești oameni sunt îngrijorați că roboții vor deveni mai inteligenți decât oamenii și, dacă nu avem grijă, consecințele ar putea fi devastatoare.

Un reprezenant al acțiunii a declarat, pentru TechCrunch, că scopul protestului este de a atrage atenția asupra potențialelor pericole ale dezvoltării necontrolate a inteligenței artificiale. El a ținut să specifice faptul că protestul nu este unul anti-tehnologie, ci se vrea doar un control mai bun asupra dezvoltărilor.

Protestatarii au reamintit și de lucrurile spuse de Elon Musk și Stephen Hawking în legătură cu această temă. Cei doi savanți și-au exprimat, de multe ori, îngrijorarea privind singularitatea, adică momentul în care inteligența artificială o va depăși pe cea umană.

Musk, fondatorul Space X și Tesla Motors, chiar a donat 10 milioane de dolari Institutului pentru Viitorul Vieții pentru a ”menține Inteligența Artificială benefică pentru umanitate”.

Ramses Alcaide, director executiv al Neurable, un startup care dezvoltă interfețe creier-computer pentru persoanele cu dizabilități a vorbit cu protestatarii pentru a le înțelege perspectiva. ”Ei văd imaginea de ansamblu, dar nu știu exact în ce punct se află dezvoltarea tehnologică. Am putea fi la câteva mii de ani distanță de viitorul despre care vorbesc ei”, a delarat acesta.

Mai mult, el este de părere că ”încetinirea progresului ar fi un deserviciu pentru umanitate. Mă bucur că sunt oameni care sunt de aceeași părere. Să nu gândim la asta din punct de vedere științific, dar să nu oprim cercetările. Cred că dacă l-ai întreba pe Elon Musk dacă ar trebui încetinit progresul, nu cred că ar fi de acord”.

Grupul este activ și pe Twitter și există chiar și un site dedicat, al cărui descriere spune următoarele: ”Site-ul Opriți Roboții este dedicat folosirii tehnologiei în scopuri bune și înțelegerii adevăratelor riscuri pe care le aduce inteligența artificială”.

Există și o serie de articole, cu titluri precum ”De ce ar trebui să îți frică de mașinăriile inteligente” sau ”Nevoia pentru reglementare”.

opriti robotii