24 apr. 2015 | 13:12

Pasiune costisitoare: Cât plătești pentru a fi un adevărat fan Apple

ACTUALITATE
Pasiune costisitoare: Cât plătești pentru a fi un adevărat fan Apple

Beyoncé îl are. Katy Perry îl are. Chiar și sensibilul Drake s-a grăbit să îl achiziționeze. Vorbesc, desigur, despre Apple Watch Edition.

S-a creat multă vervă în jurul prețului Apple Watch Edition, și pe bună dreptate. Prețul oscilează între 10,000 și 17,000 de dolari, adică aproximativ cât o garsonieră în România. Este cel mai scump dispozitiv lansat vreodată de Apple, dar faptul că americanii produc gadgeturi high-end, cu un preț pe măsură, nu e tocmai o noutate.

Fanii Apple care nu își permit să aibă o garsonieră la încheietură vor opta, probabil, pentru modelul Apple Watch Sport de 38 sau 42 de milimetri, al cărui preț variază între 350 și 400 de dolari. Totuși, dacă ești o celebritate, mogul tech sau pur și simplu bogat, s-ar putea să tinzi spre Apple Watch Edition. Prețul începe de la 10,000 de dolari pentru modelul de 38 de milimetri, îmbrăcat într-o carcasă de aur de 18 karate și brățară albă Sport Band. Sau poți să îl alegi pe cel de 17,000 de dolari, cu aceeași carcasă, dar cu brățară roșie Modern Buckle.

beyonce

Celebrități precum Beyoncé au fost surprinse purtând Apple Watch Edition cu brățară de aur. Apple nu a promovat un astfel de model, iar acesta nu poate fi cumpărat de pe site-ul companiei. Teoria este că varianta aceasta ar fi fost creată special pentru celebrități. Nu e ca și cum oamenii de rând și-ar permite așa ceva, dar e bine de știut.

Modelul Macintosh construit pentru aniversarea celor 20 de ani de existență este cunoscut sub numele TAM și a fost vândut pentru suma de 7,500 de dolari, în 1997, adică echivalentul a 11,000 de dolari în prezent. TAM a avut o viață scurtă, totuși, fiindcă performanțele sale nu se ridicau la înălțimea prețului. Puteai cumpăra produse similare pentru mult mai puțini bani. A fost o perioadă în lumina reflectoarelor, în serialul Seinfeld.

tam

Să revenim în prezent și să ne îndreptăm atenția spre Mac Pro. Desktopul cilindric a fost o lovitură, atât în ceea ce privește performanțele, cât și prețul. Util pentru video-uri și editare foto la un nivel înalt, prețul Mac Pro începe de la 3,000 de dolari pentru un procesor Quad core, 12GB memorie RAM și 256GB spațiu de stocare. Aceasta e varianta cea mai rezonabilă, dar pentru cea de top, cu toate accesoriile pe care Apple le recomandă, ajungi la 22,000 de dolari.

mac pro

Mac Pro nu este cel mai scump computer creat vreodată de Apple. Acest titlu de onoare este asigurat pentru Apple Lisa. Preţul său a fost astronomic. În momentul lansării, costa 10,000 de dolari, ceea ce ar însemna 21,700 de dolari în banii de astăzi. Din cauza cererii insignifiante, Apple a trebuit să retragă produsele şi să le distrugă.

lisa apple

Lansată în 1985, LaserWriter este o imprimantă care putea fi folosită de 40 de computere Mac diferite cu ajutorul rețelei AppleTalk. Prețul pornea de la 7,000 de dolari, adică mai mult de 15,000 de dolari în banii actuali.

laserwriter

Deocamdată, Apple nu are în plan să creeze electronice care să coste mai mult de 24,000 de dolari. Totuși, dacă zvonurile potrivit cărora Apple lucrează la o mașină sunt adevărate, 24,000 de dolari ar fi un chilipir pentru un automobil cu sigla Apple imprimată.