Pac-Man în spațiu: satelitul care „mănâncă” toate gunoaiele

Pac-Man în spațiu: satelitul care „mănâncă” toate gunoaiele

Elvețienii țin foarte mult la curățenie, iar asta se aplică și în ceea ce privește spațiul, aparent. Aceștia au găsit o metodă inedită de a scăpa spațiul de obiectele în plus.

Centrul EPFL pentru Inginerie Spațială a lansat recent primii sateliți în orbită, iar următoarea misiune implică scoaterea lor și poartă numele de Clean Space One. Elvețienii au vrut să testeze un sistem practic pentru „curățenia” în spațiu, cu ținte relativ mici. După ce au luat în considerare mai multe sisteme, au decis că o soluție care funcționează similar Pac-Man este cea mai bună, notează Engadget.

Operațiunea nu va fi ușoară, pentru că sateliții lansați de EPFL au doar 10×10 centrimetri, ceea ce îi face greu de găsit. Cercetătorii lucrează la o cameră cu unghi larg și un sistem de procesare care pot depista lumina reflectată de sateliți, în timp ce aceștia plutesc în spațiu.

Echipa a respins alte metode de capturare, inclusiv una care implica brațe articulate cu gheare. Cercetătorii cred că sistemul creat de ei este de încredere și funcționează mai bine decât un presupus braț robotic. După ce satelitul Clean Space One își îndeplinește misiunea de capturare, va reorbita ceilalți sateliți și îi va distruge. Proiectul a depășit faza de prototip, iar oamenii de știință speră să dezvolte primele modele operaționale, cu scopul de a le testa până în 2018.

 

Citește și:
Etichete: