Opt ani de când a fost cumpărat primul iPhone, telefonul care a schimbat ideea de smartphone

Opt ani de când a fost cumpărat primul iPhone, telefonul care a schimbat ideea de smartphone

În urmă cu opt ani, Steve Jobs era pe o scenă în San Francisco și prezenta telefonul care avea să schimbe ideea pe care oamenii o aveau atunci despre smartphone: iPhone. 

Pe 29 iunie 2007, după şase luni de aşteptare, oamenii au început să cumpere iPhone-ul lansat de Steve Jobs în ianuarie a acelui an. Cozi imense şi credinţa că acest device va schimba lumea, asta s-a putut vedea în acea zi. De atunci, lucrurile nu mai stau la fel.

Steve Jobs şi inginerii Apple au lucrat la primul iPhone mulţi ani înainte de prezentare şi lansare. Ba chiar Apple a început încă din anii ’90 cu PDA-ul Newton, un eşec care mai mult a demonstrat că nu era vremea unui smartphone atunci.

iPhone, un telefon cu multe lipsuri

La ora actuală, iPhone e unul dintre telefoanele de top, împreună cu dispozitive precum Samsung Galaxy S6, LG G4 sau Huawei P8. Totuși, primul iPhone a fost un telefon cu multe minusuri faţă de competiţie, dar cu câteva lucruri pe care le făcea foarte bine şi ca niciun altul. Deși a fost lansat în 2007, abia în 2013, printr-o poveste publicată de către „The New York Times“, s-a aflat că primul iPhone nu era nicidecum gata. Când Steve Jobs îl prezenta pe scenă, inginerii nu era încă siguri că vor funcţiona toate funcţionalităţile. Steve Jobs îl cerea gata pentru lansare în iunie, iar echipa de ingineri a trebuit să facă tot felul de compromisuri pentru a livra câteva modele de iPhone pentru prezentarea din ianuarie. Cu toate acestea, pe 9 ianuarie 2007, primul iPhone sau iPhone 2G, cum avea să fie cunoscut, a fost confimat oficial.

În comparație cu competitorii de la acea vreme, Apple a venit cu un avantaj destul de mare: iPhone OS (mai târziu devenit iOS). Cât despre Nokia, liderul de la acea vreme, acesta avea dispozitive de top care erau atât smartphone-uri, cât şi telefoane obişnuite. N95 şi apoi N95 8GB au fost telefoane vedetă care, într-un format clasic, fără ecran tactil, ofereau funcţionalităţi asemănătoare unui smartphone. Iar N810 era o mini-tabletă, mai mult un experiment, dotată la fel de bine ca un iPhone. Sistemul de operare al acesteia era un Linux modificat.

iPhone-ul din 2007, împreună cu iPhone OS, venea cu o listă mai mare de lipsuri decât cea de funcţionalităţi noi. iOS 1.0 era primul sistem de operare cu tastatură integral virtuală, cu doar un buton pentru navigare, ecran mare (3,5 inci), capacitiv şi capabil de multitouch, un browser asemănător celui de PC, şi câteva aplicaţii, printre care: Vreme, Bursă, Mail, Hărţi şi YouTube. Ce îi lipsea prime versiuni de iOS erau aplicaţiile, faţă de Symbian şi Windows Mobile, pentru care existau destul de multe. Pentru a compensa, Apple a sugerat folosirea celor online, create în HTML, pentru că iOS nu suporta Flash.

Dar la acel moment, nu prea existau astfel de aplicaţii şi nici interes pentru dezvoltarea pieţei. Alte minusuri mari erau lipsa suportului pentru MMS-uri, lipsa funcţiei de copiere şi lipire, lipsa multitasking-ului, şi lipsa unui manager de fişiere. Astfel, muzica era disponibilă doar prin aplicaţia iPod şi pozele prin galeria foto. Acest pas avea să fie făcut şi de Microsoft, în 2010, odată cu Windows Phone 7.

Mărul care a făcut istorie

Lumea s-a schimbat mult în opt ani, iar iPhone e una dintre acele creaţii care intră în istorie. În ceea ce priveşte banii, în 2006 compania avea venituri de aproximativ 19 miliarde de dolari. În cele trei luni din ultimul trimestru pe 2014, compania a vândut telefoane iPhone de circa 43 de miliarde de dolari, conform Wired. Spre comparaţie, Intel a reuşit în 2014 să aibă o cifră de 55 de miliarde de dolari. Comparaţia nu e la întâmplare, pentru că s-a aflat în 2014 că Intel putea livra procesoarele din primul iPhone, dar nu a reuşit să producă un chipset suficient de bun.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: