Ochiul bionic salvează încă o viață: o femeie vede din nou datorită lui [VIDEO]

Ochiul bionic salvează încă o viață: o femeie vede din nou datorită lui [VIDEO]

WSVN-TV – 7NEWS Miami Ft. Lauderdale News, Weather, Deco

Nu este prima oară când un ochi bionic salvează ziua, dar se pare că tehnica ar putea deveni din ce în ce mai utilă și populară.

După ce un bărbat diagnosticat cu degenerescenţă maculară și-a recăpătat vederea grație primei intervenții de acest tip, o femeie care nu mai vedea de 10 ani a beneficiat de același tratament. Boala genetică de care a început să sufere, retinitis pigmentosa, care degradează vederea în timp, a început să se manifeste de la 18 ani, iar la 45 deja era complet oarbă, potrivit Huffington Post.

Sistemul care i-a redat vederea se numește Argus II Retinal Prosthesis și a fost încercat pentru prima oară în Florida. Medicii au conștientizat că procedura este complicată și prezintă riscuri. „Este o tehnică meticuloasă, care necesită măsurători precise pentru plasarea acestor componente în ochi”, a explicat Nina Gregori, unul dintre medici.

Tehnica traduce în semnale electrice imaginile dintr-o cameră video mică fixată pe ochelarii pacientului. Impulsurile electrice stimulează retina, iar creierul le interpretează drept lumină, permițându-i pacientei să vadă. Doar 100 de pacienți din lumea întreagă au primit implantul, iar sistemul a primit aprobare în 2013.

Pacienta a spus că recăpătarea vederii a fost precum învățarea unei limbi noi, iar acum, la nouă luni de la operații, poate vedea clădiri și drumuri. De asemenea, poate vedea chiar și stelele noaptea.