26 mart. 2015 | 08:59

Oamenii ar putea respira sub apă cu ajutorul unor cristale

ACTUALITATE
Oamenii ar putea respira sub apă cu ajutorul unor cristale

Un grup de cercetători danezi a descoperit formula unui cristal care poate absorbi și elibera, în același timp, oxigen. Cu ajutorul lui, oamenii ar putea respira sub apă.

Cea mai interesantă proprietate a cristalului este faptul că poate absorbi oxigen din apă la fel de repede cum îl absoarbe pe cel din aer. Un experiment a arătat că 10 litri de cristal pot absorbi tot oxigenul dintr-o cameră.

Un alt aspect important ar fi că materialul nu reacționeaă ireversibil cu oxigenul, chiar dacă procesul este chemosorbția selectivă (n.red. – fixare a unei substanţe pe suprafaţa unui corp prin formarea unei combinaţii chimice între absorbant şi substanţa absorbită). Christine McKenzie, coordonatoarea experimentului, a descris materialul ca fiind o “hemoglobină artificială solidă”.

De asemenea, poate reține o cantitate de oxigen de 160 de ori mai mare decât este un om capabil, atunci când inspiră. Secretul constă într-o fundație de cobalt, element chimic care atrage oxigenul, precum fierul din sânge.  Fierul este unul dintre mineralele regasite în cele mai mari cantități în sânge, restul fiind distribuit în măduva osoasă, ficat și splină. Este esențial pentru formarea hemoglobinei.

Acest mecanism este cunoscut de la toate creaturile de pe planetă care respiră. Omul, la fel ca multe alte specii de animale, folosește fierul, în timp ce alte viețuioare precum crabii și păianjenii folosesc cuprul. În cantități mici, metalele sunt esențiale pentru absorbția oxigenului, motiv pentru care nu e de mirare efectul găsit în cristalul nostru”, a mai explicat Christine McKenzie.

Cristalul ar putea fi folosit pentru tratarea problemelor respiratorii, dar ar putea avea succes și în rândul scafandrilor, eliberându-i de tuburile imense de oxigen.