03 apr. 2015 | 17:17

Nu te mai lăsa spionat în online. Cinci instrumente care-ți apără intimitatea

ACTUALITATE
Nu te mai lăsa spionat în online. Cinci instrumente care-ți apără intimitatea

Pe Internet, suntem atât de expuși încât noțiunea de viață privată devine un vis frumos. Deși nimic nu îți poate garanta că îți va fi respectată total intimitatea, îți prezentăm câteva unelte care te pot ajuta în acest sens.

Blur este un program care previne urmărirea pe Web, îți protejează emailurile și parolele. Software-ul instalează un add-on în browser, dar configurația propriu-zisă este efectuată printr-o interfață Web. Versiunea gratuită blochează urmăritorii, îți maschează parolele, completează automat formularele Web și îți maschează emailurile. Versiunea Premium adaugă mascarea cardului de credit și a telefonului, cu tot cu backup și sync, pentru 39$ pentru an sau 59$ pe doi ani. Programul este disponibil pentru Firefox, Opera, Chrome și Safari.

Adblock este un plugin care blochează programele publicitare. Deși par mai degrabă enervante decât periculoase, unele reclame conțin coduri periculoase pentru securitatea computerului. Dacă totuși vrei să vezi reclamele de pe anumite site-uri, poți dezactiva software-ul strict pentru ele, scrie TechRepublic.

Web of Trust este un instrument simplu și util. Add-onul afișează o iconiță colorată, care indică nivelul de securitate al site-ului pe care îl vizitezi. De asemenea, îți permite să dai rating site-urilor, iar cea mai bună parte este că nu funcționează doar pentru site-ul pe care îl vizitezi, ci și pentru motoarele de căutare.

Versiunea gratuită a Spotflux îți asigură criptare Web de bază, iar versiunea Premium îți garantează o rețea virtuală privată. De asemenea, poți să îți setezi o poziționare virtuală oriunde pe mapamond. Cu alte cuvinte, poți să păcălești site-urile că te afli în alt oraș, sau chiar în altă țară.

CyberScrub Privacy Suite e creat pentru a-ți permite să îți acoperi urmele după accesarea paginilor Web cu securitate îndoielnică. Deși nu este tocmai un efort să ștergi manual memoria cache, programul efectuează o golire sigură, în conformitate cu standardele Departamentului de Apărare al Statelor Unite. De asemenea, înlătură orice alte dovezi ale activității în online care ți-ar putea periclita intimitatea.