05 aug. 2015 | 16:36

Nu arăți ca în poze, iar știința ți-o confirmă

ACTUALITATE
Nu arăți ca în poze, iar știința ți-o confirmă

Cea mai mare problemă a datingului online ar fi că sunt șanse destul de mari ca persoana la care visezi să nu arate chiar așa cum o prezintă pozele.

Acum, știința o confirmă, fără a invoca eventualele intenții ale persoanei respective de a te păcăli. Se pare că, pur și simplu, nu ne pricepem să alegem fotografii în care arătăm precum în realitate, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Australia, notează Yahoo! Tech.

Studiul a fost efectuat asupra a 130 de studenți, care au fost solicitați să examineze 10 poze cu ei înșiși, pentru a le da o notă în funcție de asemănarea cu realitatea. Rezultatele lor au fost comparate cu cele ale altor 73 de participanți. Astfel, cercetătorii au stabilit că imaginile pe care studenții le-au ales personal erau cu 7% mai puțin precise decât reprezentările alese de participanții străini.

„Deși ne vedem chipurile zilnic, se pare că nu le percepem cum trebuie”, a declarat David White, cel care a condus studiul. Reprezentările din memorie pot interfera cu abilitatea noastră de a alege o imagine raportată la felul în care arătăm în prezent. De asemenea, un alt rezultat interesant ar fi faptul că oamenii se recunosc mai ușor în poze în care zâmbesc. Să nu uităm, totuși, că nu e permis să zâmbești în pozele de pașaport sau buletin, pentru că se presupune că îți sunt distorsionate trăsăturile.

Acestea fiind spuse, poate că nu ar fi o idee rea să îți întrebi un prieten atunci când ești în dilemă cu schimbarea fotografiei de profil a Facebook. Asta cu condiția să nu aibă probleme de vedere.