14 dec. 2015 | 10:22

Nici un hoț nu va mai scăpa de noile drone ”paznic”

ACTUALITATE
Nici un hoț nu va mai scăpa de noile drone ”paznic”

După cum am menționat într-un articol precedent, autoritățile statelor încep să privească dronele ca o metodă perfectă de a contracara răufăcătorii. Dacă japonezii au găsit o metodă să prindă dronele ”băgăcioase” cu alte drone, acum un nou model de asemenea aparate va urmări răufăcătorii până când aceștia vor fi prinși de poliție.

Construită de firma de securitate japoneză Secom, drona va face fotografii și imagini video a celor care intră în spațiile interzise. De asemena, acestea vor putea identifica plăcuțele de înmatriculare a automobilelor care încearcă să fugă de poliție.

E adevărat că noua dronă nu este chiar un demon al vitezei, de vreme ce abia poate să prindă 10km/h, dar cu siguranță va putea să surprindă o serie de fotografii vitale ale suspectului în loc de o parcare sau o stradă goală.

Partea proastă e că Secom vinde noile drone către autoritățile japoneze pentru ¥800.000, sau 6.017 de euro, ceea ce e o avere pentru capabilitățile sale. E adevărat că o dronă cât de cât mobilă e mai eficientă decât o cameră pe un stâlp, dar până la urmă limitările sunt evidente.

De exemplu, drona MD4-1000 ce e folosită de poliția din Germania poate prinde 54km/h și are aceleași caracteristici ca drona celor de la Secom, chiar dacă este considerabil mai scumpă. Chiar și așa, dacă autoritățile statului ar face această investiție, nu văd de ce s-ar zgârci japonezii la preț.

Cum la noi febra dronelor nu a atins, încă, nivelul enervant a celor din Occident, ideea de drone polițist poate părea o idee ruptă din filmele SF. Chiar și așa, nu văd ca acestea să strice în supravegherea zonelor de trafic intens, sau a marilor piețe în caz de ambuteiaje sau incidente în trafic.