NASA marchează cel mai nou film din seria Star Wars cu o sabie-laser cosmică

NASA marchează cel mai nou film din seria Star Wars cu o sabie-laser cosmică

Am scris deja despre Star Wars: The Force Awakens și v-am îndemnat să mergeți să îl vedeți. Deși s-ar putea ca strategiile de promovare a filmului să fi mers puțin cam departe, e o capodoperă SF și trebuie văzut.

Ei bine, febra Star Wars i-a prins și pe cei de la NASA, care au arătat o imagine inedită surprinsă de telescopul Hubble. Practic, arată precum o sabie laser cosmică. Amuzant e că așa-zisa sabie este situată chiar foarte, foarte departe în galaxia noastră, la aproximativ 1.350 de ani-lumină, poziţia ei precisă aflându-se în interiorul Calei Lactee, potrivit PopSci.

Experții NASA au explicat că „piesele” sabiei cosmice reprezintă două jeturi de material foarte fierbinte, rezultat din procesul de creare a unei stele noi. Jeturile sunt situate de-a lungul axei de rotaţie a stelei. De-a lungul fiecăruia dintre jeturi, există noduri de gaze nebuloase, denumite ştiinţific obiecte Herbig-Haro. Formaţiunea este plasată în complexul de nor molecular Orion B, unde se nasc multe stele noi.

Faptul că NASA a sincronizat descoperirea cu lansarea oficială a Star Wars nu e o coincidență. „Industria SF a fost o sursă de inspiraţie pentru generaţii întregi de oameni de ştiinţă şi ingineri, iar seria de filme Star Wars nu face excepţie,” a spus John Grünsfeld, unul dintre administratorii NASA pentru misiunile spaţiale. „Nu există nimic mai puternic pentru puterea motivaţională a ştiinţei reale decât descoperirile care vin de la Telescopul Spaţial Hubble, până în prezent fiind singurul care dezvăluie misterele Universului”, a concluzionat acesta.

Cercetătorii consideră această formațiune atipică drept o țintă ideală pentru telescopul James Webb, care ar putea vedea mai clar prin „norii” care înconjoară steaua. Forța fie cu ei!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: