21 iul. 2015 | 17:47

Un studiu susținut de NASA arată că am putea trăi pe Lună [VIDEO]

ȘTIINȚĂ
Un studiu susținut de NASA arată că am putea trăi pe Lună [VIDEO]

Oamenii s-ar putea întoarce pe Lună în următorii 10 ani și chiar trăi acolo în 20 de ani, potrivit unui nou studiu, publicat cu ocazia aniversării celor 46 de ani de la reușita misiunii Apollo 11.

Studiul a fost realizat de NexGen Space LLC cu sprijinul NASA și arată că agenția spațială ar putea construi o bază permanentă pe lună în aproximativ 20 de ani, totul cu un buget obișnuit alocat călătoriilor în spațiu. Pentru ca NASA să poată realiza acest lucru, ar trebui să adopte aceeași practică folosită pentru realimentarea Stației Spațiale Internaționale prin intermediul SpaceX, Orbital ATK sau United Launch Alliance, scrie The Verge.

Potentiala baza lunara

De asemenea, costurile stabilirii oamenilor acolo ar putea fi reduse considerabil. Studiul arată că în prezent, SpaceX taxează NASA cu 4.750 de dolari pentru fiecare kilogram trimis în orbită cu racheta Falcon 9, un preț mult mai mic decât în cazul Apollo-Saturn V, când un kilogram valora 46.000 de dolari. Studiul se concentrează asupra generației de rachete care va succeda Falcon 9, numită Falcon Heavy, iar în cazul acesteia prețurile ar putea fi chiar mai mici.

[related]

NASA ar trebui să plătească 10 miliarde de dolari în perioada de cinci-șapte ani, cinci miliarde mergând către fiecare dintre cele două companii selectate pentru alimentare. Una nu ar fi suficientă, pentru că întotdeauna există riscul cedării, iar NASA are nevoie de un plan de rezervă. Desigur, sunt menționate și riscurile. În primul rând, acestea, împreună cu costurile nu tocmai mici, sunt departe de a fi acceptabile pentru cineva care s-ar aștepta să scoată un profit în urma unei investiții. De asemenea, sunt prezentate și strategii de reacție în diverse situații-limită.

Studiul a fost efectuat de o echipă de 21 de persoane, foste membre ale administrației NASA, astronauți și membrii ai comunității spațiale. Tom Moser, unul dintre membri, este conștient că nu e ușor să convingi oamenii de avantajele programelor în spațiu și că tocmai din acest motiv ar fi nevoie de un program de educare a publicului și suportul acordat de conducerea SUA.

Sateliti in jurul Lunii pentru a comunica cu baza lunara