18 iul. 2015 | 13:33

Misterul celui mai celebru monstru din istorie, aproape de a fi rezolvat [VIDEO]

ACTUALITATE
Misterul celui mai celebru monstru din istorie, aproape de a fi rezolvat [VIDEO]

E imposibil să nu fi auzit până acum de monstrul din Loch Ness, o creatură a cărei existenţă nu a fost probată, deşi mulţi oameni au pretins că au văzut-o.

Legenda modernă s-a născut pe 2 mai 1933, când a fost publicată știrea că acest monstru a fost văzut. Un cuplu a susținut ideea că monstrul era pe mal, traversând drumul de pe țărm. Ziarele britanice au trimis reporteri în Scoția pentru a-l vedea. S-au găsit urmele unui imens animal patruped. Au fost luate mulaje cu urmele găsite în pământ și trimise la Muzeul Britanic de Istorie a Naturii, care a anunțat că urmele erau ale unui hipopotam.

În 1934, o faimoasa fotografie, prezenta o creatură asemănătoare cu un dinozaur, al cărei gât lung ieșea din apele învolburate. Această fotografie i-a făcut pe unii să speculeze că supranumitul Nessie era singurul supraviețuitor al unei specii dispărute de mult, plesiozaurul. Plesiozaurul acvatic, se presupune că a dispărut împreună cu restul dinozaurilor, cu 65 de milioane de ani în urmă.

Nessie, doar un peşte imens?

Un bărbat care a petrecut 24 de ani încercând să afle misterul celebrului monstru apreciază că, în realitate, ar fi vorba de un peşte gigantic, cel mai probabil un somn, după cum a declarat joi seară pentru AFP. Steve Feltham figurează în Cartea Recordurilor pentru cea mai îndelungată perioadă de urmărire legată de Nessie, monstrul din Loch Ness.

„Nu spun că este explicaţia finală. Se potriveşte cu majoritatea elementelor specifice observate, dar nu cu toate”, a adăugat el. Somnii pot avea până la patru metri lungime şi peste 400 de kilograme, însă depăşesc rar doi metri. Peşti de apă dulce, ei pot trăi cel puţin 30 de ani.

Teoria lui Steve Feltham este că aceşti peşti, originari din Europa de Est, dar care au pătruns în întreaga Europa pe canale, fluvii şi râuri, ar fi putut fi introduşi în lacul scoţian de localnici în vederea pescuitului, dar niciun document nu confirmă teza sa. „Dacă au făcut acest lucru, peştii au atins maturitatea în anii 1930”, perioada în care au apărut primele fotografii cu aşa-zisul monstru din Loch Ness. El a adăugat că în urmă cu 20 de ani existau între 10 şi 20 de persoane pe an care declarau că au văzut monstrul, în timp ce în prezent abia dacă mai există un martor pe an.

Feltham recunoaşte că alţi pasionaţi de misterul Nessie au tras alte concluzii. „Unii spun că ar fi un sturion, o anghilă gigantică sau plesiosaur. Un cuplu crede chiar că ar fi o navă spaţială pe fundul lacului”, a spus el, adăugând că speră ca Nessie să fie „ceva mult mai interesant decât un somn”.

În 2006, un paleontolog scoţian a ajuns la concluzia, după doi ani de cercetări, că Nessie a fost un elefant de circ surprins în timp de înota, scriu cei de la Agerpres. Nimeni nu a putut dovedi până acum că l-a văzut pe Nessie, a cărui legendă datează din secolul al XVII-lea. Apariţii ale sale sunt totuşi menţionate cu regularitate şi există numeroase ştiri false pe seama „monstrului”, încheie AFP.