09 ian. 2015 | 16:40

Microsoft Spartan, un browser minune cu funcţii nemaiîntâlnite

ACTUALITATE
Microsoft Spartan, un browser minune cu funcţii nemaiîntâlnite

După mai multe zvonuri legate de un nou browser de la Microsoft, pregătit pentru Windows 10, acum aflăm noi detalii despre .

În ultimii ani, popularitatea browserului Internet Explorer s-a dus în jos cu o viteză ameţitoare. Pentru că cei de la Microsoft au început deja să creadă că respectivul nume le aduce ghinion, este foarte probabil ca în să introducă noul browser cunoscut în prezent sub numele de Spartan.

După ce zilele trecute am văzut primele capturi de ecran cu posibilul browser, acum aflăm câteva detalii legate şi de funcţionalitatea Spartan. Acestea au fost publicate pentru prima oară de cei de la The Verge, pornind de la mai multe surse apropiate de companie. Printre particularităţile de care nu am mai auzit niciodată se numără un sistem de adnotări foarte bine pus la punct ce vă va permite, folosind un stylus, să ataşaţi notiţe unei pagini web obişnuite şi să partajaţi acele notiţe prin intermediul contului vostru de OneDrive. Pe lângă faptul că puteţi trimite cu uşurinţă acele notiţe către un colaborator, vor fi automat sincronizate şi pe toate dispozitivele voastre pe care folosiţi acelaşi cont OneDrive.

Deşi am mai atras atenţia asupra rolului important pe care îl va avea Cortana în Spartan, acum aflăm că asistentul virtual Microsoft, ce va fi inclus în Windows 10, va fi capabil să faciliteze, direct din browser, prin comenzi vocale, realizarea de rezervări la hotel, achiziţia de bilete de avion, urmărirea coletelor transmise prin curier şi multe altele. În plus, fără a părăsi aplicaţia, Cortana vă va ajuta să iniţiaţi căutări de informaţii pe întregul sistem.

Pentru că Spartan va avea o importantă componentă cross-platform, se pare că Microsoft lucrează la acest program ca la unul stand alone, pe care îl veţi putea rula pe tablete, smartphone-uri şi PC-uri. Utilizatorii de Windows Phone, mai ales, vor putea să-şi instaleze acest browser din Windows Store, rămânând ca acesta să se actualizeze singur când va fi cazul.

Nu avem încă nici o idee dacă Microsoft va lansa Spartan şi pe alte platforme decât cele create de companie, dar nu va mai trebui să aşteptăm decât până la conferinţa de pe 21 ianuarie pentru a afla răspunsul la toate întrebările noastre pe marginea Windows 10.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele