Mesajele de pe WhatsApp au deconspirat planurile teroriste

Mesajele de pe WhatsApp au deconspirat planurile teroriste
Andrada Bonea
Andrada Bonea
17:43 10.06.2015

Nu este prima oară când aplicația WhatsApp se dovedește utilă în deconspirarea unor planuri nu tocmai bine intenționate. De asemenea, cei de la FBI folosesc întotdeauna aplicațiile de chat ca surse de informație.

De data aceasta, un grup de 16 bărbați a fost arestat pentru complotarea unui atac terorist asupra Belgiei. Autoritățile belgiene susțin că au colaborat cu cele americane pentru a monitoriza mesajele de pe WhatsApp ale suspecților. Aceștia făceau parte din grupul jihadist Cecen, care operează în Belgia, notează ArsTehnica.

Aplicația asigură criptare end-to-end pentru mesajele sale încă din noiembrie, cu ajutorul sistemului TextSecure. În teorie, dacă TextSecure ar fi fost activat, conținutul mesajelor teroriștilor ar fi fost foarte greu de citit. Protocolul schimbă încontinuu codurile de criptare. Totuși, nu e sigur dacă mesajele au fost criptate sau nu, mai ales pentru că sistemul nu este suportat de WhatsApp pentru iOS, iar mesajele de grup și imaginile nu sunt suportate de versiunea pentru Android.

Chiar dacă o parte din mesaje au rămas protejate, este posibil ca FBI sau NSA să fie adunat date cu ajutorul serverului. Acele date ar fi putut fi utilizate pentru a stabili legăturile dintre suspecți și grupul de teroriști, ceea ce a permis autorităților să îi supravegheze mai atent.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: