Medicină inspirată din Matrix: implantul care ți-ar putea da o memorie uimitoare

Medicină inspirată din Matrix: implantul care ți-ar putea da o memorie uimitoare

Nu îți mai poți aminti lucruri elementare, iar asta te deranjează? Evident, problema e undeva în creier, dar ar putea fi rezolvată mai ușor decât ai crede.

Cercetătorii de la Defense Advanced Research Projects Agency au găsit o metodă prin care electrozi mici, plasați în regiunile cerebrale asociate memoriei, o pot îmbunătăți. Nu numai că ți-ai putea aminti mai ușpr lucruri diverse, dar ai putea să și înveți mult mai rapid. Studiul se desfășoară deja de un an și a fost făcut pe voluntari cu probleme neurologice fără nicio legătură cu memoria, potrivit Business Insider.

Oamenii de știință au descoperit că, aplicând electrozi în regiunile respective, au putut chiar să crească acuratețea unor amintiri. Din punctul lor de vedere, o astfel de metodă ar putea fi utilă inclusiv pentru a-i ajuta pe oameni să învețe lucruri noi. Dacă ai văzut Matrix, probabil îți amintești că Neo a fost programat precum un computer să învețe Kung Fu, iar Trinity învață în același mod cum să piloteze un elicopter.

Ca parte a programului RAM Replay, DARPA va investiga o tehnică similară. Ținând cont de faptul că abilitățile complexe trebuie repetate de multe ori pentru a consolida ceea ce noi numim „memoria musculară”, un astfel de implant ar putea întări aceste structuri în timp ce dormi sau faci cu totul altceva. Cu alte cuvinte, ceea ce în mod normal ar necesita multă practică ți-ar putea deveni familiar mult mai rapid.

De asemenea, electrozii sunt utili pentru a reduce anxietatea pacientului prin stimularea cerebrală, fără a aduce vreun prejudiciu. Oamenii de știință speră ca dezvoltarea acestei metode să fie din ce în ce mai utilă în terapia persoanelor cu traume cerebrale sau alte probleme neurologice.

 

Citește și: