Scenariu rupt din Matrix: am putea trăi într-un univers artificial

Scenariu rupt din Matrix: am putea trăi într-un univers artificial

Suntem în anul 2050, iar roboţii super-inteligenţi au preluat controlul asupra planetei. Doar că tu nu ai nicio idee, pentru că trăieşti într-o simulare pe computer.

Tot ce vezi şi atingi acum a fost creat de roboţi care folosesc oamenii ca pe jucării în jocul lor virtual bizar. Aceasta este teoria radicală elaborată de un grup de oameni de ştiinţă, care susţin că există posibilitatea ca lumea, aşa cum o ştim în prezent, să fie, de fapt, artificială.

Oricât de ridicol ar părea pentru unii, Robert Lawrence Kuhn, scriitor şi gazda show-ului „Closer to Truth”, a analizat îndeaproape această teorie, scrie Daily Mail. Astfel, acesta a ajuns la concluzia că scenariul filmului „Matrix” ar putea fi cât se poate de real. Marvin Minsky, expert în inteligenţă artificială, consideră că ar fi foarte greu, dacă nu imposibil, să realizezi că eşti doar o simulare computerizată.

De asemenea, Kuhn crede că ar putea exista un program computerizat care simulează totul, inclusiv creierele umane, neuronii şi sinapsele, iar orice lege fizică ar putea fi reprodusă de un model pe calculator.

Teoria nu este, totuşi, nouă. Ea a fost elaborată şi studiată şi în urmă cu mai mulţi ani, de Silas Bean, cercetător la Universitatea din Bonn. Nici el nu reuşit însă, să obţină dovezi concludente. Oricât de improbabilă şi bizară ar părea teoria, nu putem să nu ne întrebăm cum ar fi dacă ar fi, de fapt, realitatea.

Citește și: