17 apr. 2015 | 20:00

Mediatek promite procesorul cu 10 nuclee până la finalul anului

ACTUALITATE
Mediatek promite procesorul cu 10 nuclee până la finalul anului

Amatorii de performanţă extremă pe smartphone-uri şi tablete se vor bucura de anunţul  privind procesorul cu 10 nuclee fizice.

După ce cei de la Qualcomm au făcut câteva greşeli legate de arhitectura Snapdragon 810, acum este momentul ca mai mulţi producători de chipseturi să vină pe piaţă cu alternative interesante la popularele SoC-uri americane. Printre participanţii la competiţie se numără şi Mediatek.

Pentru a ajunge pe radarul unui număr cât mai mare de , taiwanezii speră să aducă pe piaţă până sfârşitul anului un chipset cu 10 nuclee. Informaţia a fost publicată pentru prima oară de cei de la PhoneArena şi provine de la un analist chinez. Acesta din urmă a afirmat că ar fi vorba de o creaţie cu numele de Helio X20. În ceea ce priveşte performanţa brută a noului procesor, se pare că ar fi obţinut deja peste 70.000 de puncte în AnTuTu Benchmark. Pentru a pune această valoare într-un context, este suficient să aveţi în vedere faptul că MediaTek MT-6795, actualul vârf de gamă al companiei, prezent în HTC One M9 Plus s-a rezumat la aproximativ 50.000 de puncte în acelaşi test.

Producţia efectivă pentru Helio X20 ar trebui să înceapă până spre finele acestui an, urmând ca tot în 2015 să-l şi vedem implementat în telefoane de vârf chinezeşti. Singurul lucru care nu este sigur vizavi de designul interior al noului SoC ţine de arhitectura folosită. Momentan nu avem nici cea mai vagă idee dacă va fi vorba de 10 nuclee la aceeaşi viteză de tact care activează simultan sau se va folosi practica big.LITTLE cu 5 nuclee la viteză mare şi alte cinci cu o viteză de tact semnificativ mai mică, urmând ca Helio X20 să schime în mod dinamic parte de procesare folosit de noul SoC.

Dintr-un punct de vedere, o astfel de creaţie este absurd de performantă, dar într-o piaţă în care telefoanele arată din ce în ce mai similar uneori viteza brută poate este singurul mod de a atrage clienţi.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele