14 iul. 2014 | 19:00

MediaTek intră pe segmentul de Chromebook-uri

ACTUALITATE
MediaTek intră pe segmentul de Chromebook-uri

Chromebook-urile au atins o limită inferioară de preț de 200 de dolari. E destul de greu de găsit un sistem Chromebook mai ieftin, bazat pe soluțiile hardware deja existente.

MediaTek Chromebook

MediaTek are însă planuri pentru piața de Chromebook-uri, și intenționează să intre și el pe acest segment, chiar dacă nu este unul dintre cele mai profitabile. MediaTek a înaintat o soluție cu o placă experimentală și un SoC de tip Cortex A7 pentru proiectul OpenSource Chromium. Așadar, discutam mai devreme de prețul unui Chromebook, care se situează undeva la minim 200 de dolari. Odată cu intrarea pe acest segment a lui MediaTek și a altor producători de hardware de mobile, de genul Rockchip sau Allwinner, prețul acestor dispozitive va scădea cu siguranță, iar producătorii de hardware din segmentul de mobile pot accesa o piață diferită.

Întrebarea este, sunt acești producători în stare de a produce un hardware adecvat pentru aceste sisteme? Samsung are și el o variantă de procesor Exynos de tip ARM, care rulează pe un Chromebook, însă și acesta este mai slab decât alternativa de la Intel, acel procesor Celeron care se regăsește pe cele mai multe Chromebook-uri. Vor fi oare o variantă viabilă procesoarele MediaTek pentru aceste dispozitive, și va merita scăderea performanței pentru a scădea implicit și prețul? Chromebook-ul nu a ajuns încă un produs mainstream și toate investițiile și încercările în această zonă par mai degrabă o loterie sau țin de dorința producătorilor de a se afirma pe cât mai multe segmente de piață.