16 oct. 2015 | 08:41

Mașini zburătoare: cu ele nu îți mai pasă dacă ai sau nu autostrăzi

ENTERTAINMENT
Mașini zburătoare: cu ele nu îți mai pasă dacă ai sau nu autostrăzi

Visul mașinilor zburătoare ne-a fermecat de multă vreme, iar inovatorii moderni nu au de gând să se lase până când mașinile zburătoare nu vor ajunge din filmele SF în garajele noastre.

Când eram copil, mereu îmi imaginam că până ce voi împlini vârsta majoratului voi putea să mă uit spre cer și să văd mașini zburătoare. Asta însemna viitorul pentru mine și eram convins că în această direcție vor evolua lucrurile. Ei bine, în 2015, la câțiva ani după ce am împlinit vârsta legală pentru a conduce, nu avem nici măcar mașini care se conduc singure, darămite care să plutească deasupra străzilor.

Totuși, se pare că o mână de ingineri nu au de gând să renunțe atât de ușor la visul de a zbura cu mașina din punctul A în punctul B. Aceștia speră că prin munca lor vom putea să ne urcăm la bordul mașinii personale și să decolăm spre un trafic mai „aerisit”.

Până ce minunea va avea loc, ne putem uita la la prototipurile construite de inginerii care doresc să transforme visul de a zbura cu mașina în realitate și să sperăm că într-o bună zi ne vom putea bucura de ele.

PAL-V One

Cu un aspect ce aduce aminte mai mult de un elicopter decât de o mașină cu aripi, PAL-V One promite „libertatea absolută” prin eliberarea noastră din traficul aglomerat al orașelor. Acesta transformă șoferul în pilot.

Numele lui vine de la „Vehicul Personal pentru Aer și Pământ”, ceea ce înseamnă că întruchipează un hibrid între o mașină cu două locuri și un elicopter. Din cauza faptului că are trei roți în loc de patru, acest mic vehicul inteligent merge mai mult ca o motocicletă decât ca o mașină, făcându-l potrivit pentru traficul aglomerat.

PAL-V One poate atinge viteze de 180 de km pe oră la sol și poate ajunge la înălțimi de 1.200 de metri atunci când se află în zbor, unde se folosesc regulile de pilotaj vizual, ceea ce înseamnă că nu interferează cu traficul aerian comercial.

Mașina zburătoare poate decola și ateriza de aproape oriunde. În plus, atunci când nu este pilotat într-un spațiu aerian controlat, poți experimenta tot felul de acrobații cu el. Datorită tehnologiei asemănătoare celei întâlnite la un elicopter, acesta are șanse minime de a se prăbuși, deoarece deși motorul s-ar opri, rotoarele ar continua să se învârtă, permițându-i să aterizeze în siguranță.

Aero-X Hoverbike

aerofex-hoverbike

Dacă vrei să-ți cumperi un nou vehicul și ai 85.000 de dolari la îndemână, cel mai probabil un hoverbike nu se află pe lista ta de opțiuni. Totuși, poate ar trebui să fie. Chiar dacă nu este tocmai o mașină, ci mai mult o motocicletă, Aero-X este conceput pentru a transporta doi oameni, la o înălțime de 3 metri deasupra pământului, atingând viteze de 72 km/h.

Cu o lansare programată în anul 2017, compania care l-a conceput, Aerofex, susține că este atât de ușor de operat încât oricine poate deveni expert după doar un weekend de practică. Datorită rotoarelor din fibra de carbon care țin locul roților, Aero-X va putea să decoleze vertical fără să fie nevoie de o pistă.

Datorită designului care se aseamănă cu cel al unei motociclete, vehiculul zburător se vrea a fi la fel de ușor de pilotat precum condusul unui motor. Acesta poate susține o greutate totală de 140 de kg și poate zbura cu un singur plin de rezervor timp 75 de minute.

Din cauza faptului că Aero-X este nu este clasificat pentru a fi folosit pe drumurile publice, nu vei putea să-l „călărești” pentru a ajunge la job. Totuși, dacă ești suficient de norocos încât să pui mâna pe unul, vei putea să zbori pe orice proprietate privată îți dorești.

Aeromobil 3.0

Se pare că unele mașini zburătoare seamănă mai mult cu niște avioane, decât cu mașinile pe care suntem obișnuiți să le vedem pe străzi. Aeromobil 3.0 nici nu prea ar avea cum să fie zărit prin trafic, având în vedere că are niște aripi lungi care l-ar face să ocupe câteva benzi de circulație.

Prototipul lui Aeromobil 3.0 a fost în dezvoltare pentru o perioadă de două zeci și ceva de ani, iar acum pare să fie gata de decolare. La sol, totuși, acesta poate parcurge până la 500 de kilometri la viteze de 160 km/h.

Deoarece este construit să arate precum un avion, Aeromobil 3.0 decolează ca atare, ceea ce înseamnă că are nevoie de o pistă pentru a ajunge în aer. Deși dispune de mai multe tehnologii care să asigure siguranța atunci când se află în zbor, vehiculul vine echipat și cu o parașută, care ar trebui să te facă să te simți mai protejat decât în traficul urban.

Vehiculul zburător poate să ia la bord două persoane, zboară folosind benzină obișnuită, are nevoie de 200 de metri de pistă pentru a decola și de doar 50 pentru a ateriza. Poate zbura la viteze de 200 km/h.

Deși este disponibil pentru a fi achiziționat, Aeromobil 3.0 a primit aprobare pentru a zbura doar în Slovacia. Așadar, dacă nu vrei să-l pilotezi în curtea din spate, ar trebui ca mai întâi să verifici când vei putea să ai această mașină zburătoare aici, în țară.

GF7

GF7-Flying-car

Această mașină zburătoare este echivalentul unei super-mașini de la sol. GF7 are un design care atrage, iar performanța acestuia se ridică la nivelul aspectului. Reprezentând un mix între un avion privat și o mașină de lux, GF7 funcționează la sol cu ajutorul a două motoare electrice, iar atunci când își întinde aripile, un motor de avion îl propulsează la înălțimi de 12.000 de metri, cu o viteză incredibilă de 885 km/h.

Echipa care a lucrat la crearea lui GF7 a dorit să combine confortul unei mașini sedan de lux, viteze incredibile de croazieră și un motor de avion care să-l propulseze la viteze impresionante. Atunci când este folosit la sol, acesta se comportă ca o mașină electrică, care poate parcurge aproape 200 de kilometri cu o singură încărcare.

Pentru a decola, GF7 are nevoie de 760 metri de pistă, aceeași lungime fiind necesară și pentru aterizare, iar un plin de rezervor ar trebui să ajungă pentru 1.600 de km. Mașina zburătoare este încă în stadiul de prototip care se așteaptă să fie finalizat în câțiva ani. Pentru a fi proprietarul unui GF7, va trebui să scoți din buzunare între trei și cinci milioane de dolari.

Terrafugia TF-X

O altă mașină zburătoare care se află încă în stadiul de prototip este Terrafugia TF-X și se află în ultimele faze de testare până să ajungă să fie produsă. Potrivit companiei, vehiculul combină siguranța, comoditatea și simplitatea transportului personal. Sincer, nu știu ce poate fi simplu la o mașină zburătoare.

Terrafugia TF-X, care poate transporta până la patru persoane, va avea un computer care se va ocupa de zbor, care îi va permite pilotului să introducă destinația înainte de decolare, iar mașina se va zbura singură. Așadar, este un fel de autoturism autonom zburător. In your face, Google!

Pentru a putea decola, Terrafugia TF-X beneficiază de aripi care se împăturesc, dotate cu motoare electrice atașate la capete. Acestea dezvoltă 300 de cai putere și îți pot schimba poziția pentru a face ca decolările, zborul în sine și aterizările să aibă loc ca la carte. Viteza în zbor a lui TF-X va fi de 322 km/h și va putea sta în aer pentru o distanță de 805 kilometri, până când bateriile vor trebui reîncărcate.

Prototipul a fost deja testat anul acesta, sub ochii curioșilor, de către Institutul Tehnologic din Massachusetts. Cu toate astea, oficialii companiei susțin că va mai dura ceva timp până când mașina zburătoare va putea fi găsită în garajele oamenilor din toată lumea.