Lansarea iPhone 6S: ”E cel mai avansat smartphone din lume”

Lansarea iPhone 6S: ”E cel mai avansat smartphone din lume”

Lansarea iPhone 6S are loc miercuri seară, la ora 20.00 a României. Evenimentul Apple are loc la Bill Graham Civic Auditoriom din San Francisco. Veți putea urmări evenimentul în format Live Text în acest articol. 

Comentariul live prin Periscope îl găsiți înregistrat AICI.

Toate informațiile despre iPhone 6S și iPhone 6S Plus le găsiți aici. Mai multe detalii despre iPad Pro aveți aici, iar despre iPad Mini 4 puteți citi aici. Am detaliat Apple TV aici.

Camera principală este acum de 12MP, oferă o calitate mai bună vând vine vorba de fotografiile făcute la lumină scăzută, o mai bună redarea a culorilor, dar și filmare 4K. Camera frontală este acum de 5MP și poți folosi display-ul pe post de bliț.

Camera principală cuplată cu funcționalitatea 3D Touch permite crearea unor imagini animate ce pot fi văzute doar pe iPad, iPhone, MacBook și Apple Watch.

fotografii iphone 6s

Smartphone-urile sunt cu 70% mai rapide față de generația anterioară și cu 90% mai performante din punct de vedere grafic. Funcția 3D touch, pe lângă faptul că oferă acces la diverse meniuri și că îți permite să previzualizezi mailuri, mesaje, imagini, îți permite să te și joci diferit.

apple-iphone-6s-live-_1963

Tim Cook spune că noile iPhone-uri sunt complet noi, chiar dacă par similare. Ele sunt făcute dintr-un aluminiu mai rezistent. Există numeroase versiuni de culoare, una chiar Rose Gold. Telefoanele vin cu 3D Touch, nu Force Touch, dar păstrează aceleași rezoluții, lucru care m-a dezamăgit puțin.

Apple este prima companie care a introdus mutitouch, iar acum, odată cu 3D Touch, Apple revoluționează dinnou modul în care interacționăm cu telefoanele.Poți scoate în evidență anumite mesaje in listă sau poț alege diferite opțiuni care țin de cameră.

apple-iphone-6s-live-_1910

Începe anunțul pentru iPhone 6S.

”iPhone 6 ește cel mai popular smartphone făcut de Apple vreodată”, a declarat Tim Cook care a prezentat câteva cifre impresionante legate de vânzările iPhone.

Aapple-iphone-6s-live-_1400

Interfața este foarte plăcută și Siri este integrată direct în Apple TV. Te ajută să faci căutări și să găsești cele mai noi filme, în funcție de preferințele, tale. Căutarea universală funcționează în toate aplicațiile de streaming precum iTunes, Netflix, Hulu, HBO, Showtime și altele.

O altă funcționalitate interesantă pentru Siri este derularea înapoi prin pronunțarea ”what did hee say?”.

Există jocuri pentru Apple TV și a fost prezentat jocul Crossy Road, adaptat special pentru Apple TV.

Interacțiunea cu telecomanda este și ea foarte rapidă. Prin swipe-uri poți trece de la un cadru la altul și are și senzor de mișcare, la fel ca și consola Wii.

apple-iphone-6s-live-_1340

Apple a prezentat Apple TV 2 care vine cu o telecomandă specială cu suprafață touch. Tim Cook spune că, când vine vorba de marele ecran din casă, conținutul este rege. Aplicațiile de video on demand, reprezintă viitorul.

În mod impresionant, peste 60% din conținutul Pay TV este consumat pe un dispozitivele Apple.

apple-iphone-6s-live-_1232

A fost lansată și tableta iPad mini 4, iar prețul pornește de la 399 de dolari.

Tableta iPad Pro pornește de la 799 de dolari pentru versiunea de 32GB, iar Apple Pencil costă 99 de dolari. Tastatura specială vine și ea cu un preț de 169 de dolari.

apple adobe

iPad Pro vine cu aplicațiile de productivitate Microsoft preinstalate, iar acestea sunt optimizate pentru Apple Pencil. Apple chiar își ghidează tabletele către segmentul business odată cu iPad Pro. Există un parteneriat și cu Adobe. În cadrul evenimentului a fost demonstrat în Adobe Indesign și un reprezentant al companiei a arătat cât de ușor se poate face o pagină de revistă.

Există chiar și o versiune nouă de Adobe Photoshop, optimizată pentru iPad Pro.

apple-iphone-6s-live-_0824

iPad Pro este prima tabletă lansată de Apple care folosește o tastatură fizică, lansată direct de către Apple. Folosește un conector numit Smart Connector care transmite date și curent de la tabletă.

Mai există și un stylus, denumit Apple Pencil, recunoaște diferite grade de presiune, diferite grade de inclinare și funcționează cu aplicațiile iOS 9.

tastatura ipad pro

Își face apariția iPad Pro. Tableta de 12,9 inch a fost prezentată oficial. Phil Schiller spune că e cel mai puternic dispozitiv cu iOS până acum.

Tableta este promovată ca fiind un dispozitiv pentru gaming și pentru video. Tableta are un display cu 5,6 milioane de pixeli în total.

Schiller spune că pe iPad Pro este cel mai bun display făcut vreodată. Procesorul A9X este integrat în iPad Pro și, spune reprezentantul Apple spune că este de 1,8 ori mai rapid A8X. iPad Pro este de 22 de ori mai rapid decât primul iPad și de 380 mai bun din punct de vedere al performanței grafice.

Apple spune că iPad Pro este mai rapidă decât 80% dintre PC-urile portabile de pe piață. Schiller spune că la partea de procesare grafică, iPad Pro poate susține trei feeduri de video 4K în iMovie.

Autonomia este de 10 ore, iar tableta dispune de patru difuzoare.

apple-iphone-6s-live-_0527

Există și noi modele de culori și carcase pentru Apple Watch Sport. Noile modele ajung pe piață începând de astăzi, iar Watch OS 2 pleacă pe 16 septembrie.

Apple Watch s-a dovedit foarte bun în monitorizarea sănătății și a fost folosit de către femei gravide pentru a transmite date în timp real doctorilor. A fost anunțat și Watch OS2, dar și noi curele. Noile curele arată destul de bine.

apple-iphone-6s-live-_0339

Live text: Evenimentul a început cu câteva cuvinte de laudă pentru Apple Watch. Impresionant este că la foarte puțin timp după lansare, Apple Watch a ajuns la 10.000 de aplicații și în curând va primi și aplicații precum Facebook Messenger.

 

10000 aplicatii

UPDATE: Potrivit bloggerului John Grubber, citat de BGR.com, Apple ar putea anunța, în cardul evenimentului de lansare iPhone 6S și iPad Pro, o tabletă cu display considerabil de mare, de 12,9 inch. Apple își păstrează, de regulă, tabletele pentru un eveniment organizat în luna octombrie, în cadrul căruia prezintă și noi Mac-uri. Ei bine, Grubber spune că cel de-al doilea eveniment nu va exista deloc, ce ar fi puțin ciudat. Ori Apple nu mai lansează unele produse în acest an, ori le lansează pe toate odată.  Aflăm sigur în două ore și jumătate.

Cum ghioceii sunt considerați ”vestitorii primăverii” de către majoritatea lumii, lansarea iPhone 6S este considerată vestitoarea toamnei de către pasionații de tehnologie din întreaga lume. Apple își prezintă, de câțiva ani buni, smartphone-urile în jurul datei de 9 septembrie, iar anul acesta, la fel ca în ultimii doi ani, vom avea parte de două dispozitive noi.

iPhone 6S și iPhone 6S Plus (versiunea mai mare) vor păstra designul modelelor anterioare, iar asta nu ar trebui să surprindă pe nimeni, nici măcar pe cei care nu sunt fani ai companiei din Cupertino. Strategia Apple a fost asta de la modelul 3G încoace: lansează un iPhone cu totul nou, apoi unul care menține același aspect, dar vine cu funcții noi, iar după un an scoate ceva complet nemaivăzut.

Asta înseamnă că lansarea iPhone 6S va aduce suficiente noutăți, dar aspectul nu va fi unul dintre ele. Mai jos am adunat câteva funcționalități cheie pe care le va implementa Apple în telefoanele pe care le va prezenta în această seară.

lansarea iphone 6s live

Specificații posibile înainte de lansarea iPhone 6S

Nu există an în care să nu auzim sute de zvonuri legate de telefoanele Apple. Unele dintre ele sunt de-a dreptul absurde, dar altele sunt susținute de fotografii sau alte dovezi plauzibile.

Unul dintre acestea este că iPhone 6S și 6S Plus vor integra tehnologia Force Touch. Prezentată deja pe Apple Watch și pe MacBook, tehnologia pare că își va face din nou prezența și la lansarea iPhone 6S. Aceasta le va permite utilizatorilor să interacționeze într-un mod cu totul nou cu telefoanele lor. Force Touch este un senzor de presiune foarte precis care, integrat sub display, va putea face diferența între o atingere normală și o apăsare. Asta va permite deschiderea unor opțiuni speciale sau accesarea mai facilă a anumitor funcționalități.

Un altul face referire la camera foto. Apple a folosit un senzor de 8MP pe telefoanele sale încă de la iPhone 4S încoace. În caz că nu vă dați exact seama de cât timp este vorba, vă spunem noi: patru ani. În tot acest timp, restul producătorilor au sărit la camere de 13, 16, 20 sau 23 de megapixeli. Motivul pentru care Apple nu a făcut acest lucru până acum? Pur și simplu nu a avut nevoie, megapixelii contează la o cameră doar dacă sunt prea puțini, alte caracteristici fiind mult mai importante, cum ar fi sensibilitatea la lumină, viteza de declanșare, viteza de focalizare, iar Apple s-a descurcat minunat la aceste capitole. Totuși, în vremea 4K, era timpul ca Apple să ajungă la un senzor mai mare și se pare că odată cu lansarea iPhone 6S vom vedea și noile camere de 12MP.

Și ecranele se vor adapta la standardele industriei. Dacă anul trecut, pe modelul de 5,5 inch vedeam rezoluție full HD, anul acesta Apple trece la QHD (sau 2K, cum le place unora să spună), iar modelul de 4,7 inch va veni cu full HD. Poate că nu pare mare lucru, în special când există deja Xperia Z5 cu display 4K, dar pentru adevărații fani Apple va fi un upgrade considerabil.

Lansarea iPhone 6S ar putea aduce și o veste mai puțin plăcută, dar necesară. Telefoanele de anul trecut erau foarte subțiri și foarte ușoare, dar asta a dus la probleme mari pentru gigantul din Cupertino. Carcasa din aluminiu putea fi îndoită foarte ușor, iar asta a creat scandalul Bendgate. Anul acesta, Apple va remedia problema, ranforsând scheletul smartphone-urilor, lucru care va duce la o ușoară creștere în grosime și în greutate. Aceasta se va datora și implementării modulului Force touch pomenit mai devreme.

lansarea iphone 6s camera

Lansarea iPhone 6S este și lansarea iOS 9

Apple ne-a obișnuit ca, odată cu noile telefoane, să lanseze oficial și noua versiune a sistemului de operare iOS. iOS 9 va integra niște schimbări destul de mari, dar va păstra interfața introdusă încă din iOS 7. În primul rând, acesta va aduce un mod pentru economisirea energiei, care le va permite utilizatorilor să-și folosească telefoanele pentru mai mult timp, odată ajunși la un procentaj mic de baterie. Cu toate că funcționalități de acest gen există pe telefoanele cu Android de mult timp, ar fi prima dată când am vedea așa ceva pe un telefon Apple.

În rest, va mai fi vorba de câteva retușuri și îmbunătățiri, un mod de multitasking mai serios care va oferi tabletelor iPad un plus de productivitate. Și asistenta digitală Siri va fi îmbunătățită, iar asta este o veste bună, deoarece piața se încinge și pe acest segment, asistenți precum Cortana sau Google Now, disponibili și pe iPhone, au devenit foarte preciși și utiili în ultima vreme.

Ce mai știm despre iOS 9 înainte de lansarea iPhone 6S este că va fi compatibil cu telefoanele de la iPhone 4S în sus și cu tabletele de la iPad 2 în sus, lucru care este surprinzător, având în vedere vechimea acestor dispozitive. Totuși, nu recomandăm celor care au dispozitive mai vechi să instaleze noile versiuni ale sistemului de operare imediat după lansare pentru că pot apărea scăderi drastice de performanță. De exemplu, dacă aveți un iPhone 4S și nu plănuiți să îl schimbați prea curând, mai bine rămâneți pe iOS 7 sau 8 deocamdată, pentru că nu veți putea trece ușor la noua versiune.

lansarea iphone 6s ios9

Preț iPhone 6S și iPhone 6S Plus

Apple menține o politică a prețurilor destul de previzibilă. Lansarea iPhone 6S va marca scăderea prețurilor pentru modelele 6 și 6 Plus, iar noile dispozitive s-ar putea să aibă aceleași prețuri de lansare, adică 649 de dolari pentru versiunea normală și 749 de dolari pentru versiunea mai mare. Șansa ca aceste prețuri să crească este mai mare dacă Apple decidă să renunțe la versiunea cu spațiu de stocare de 16GB. Având în vedere că telefoanele nu dispun de slot pentru card microSD și că fișierele multimedia ocupă din ce în ce mai mult spațiu (iar rezoluția de 12MP a camerelor va ”ajuta” și ea când vine vorba de acest aspect), logic ar fi ca gigantul să  nu își mai chinuie utilizatorii cu spațiu de stocare foarte limitat.

În România, prețurile vor porni, probabil, de la minimum 3.200 lei pentru iPhone 6S și de la 3.800 lei pentru iPhone 6S Plus, dar mai avem ceva timp de așteptat până să vă putem comunica cu siguranță aceste detalii.

Lansarea iPhone 6S Live

Ca în fiecare an, Apple le va permite celor care vor să urmărească evenimentul să folosească orice dispozitiv al companiei (Apple TV, iPhone, iPad sau MacBook) pentru a afla imediat cele mai noi detalii.

Totuși, o premieră este faptul că și cei care folosesc Windows se vor putea bucura de eveniment. Utilizatorii de Windows 10 vor putea folosi browserul Edge pentru a vedea live lansarea iPhone 6S.

Link-ul la care va putea fi urmărit live-streamul Apple este acestaiar începând cu ora 20.00 vom transmite și noi evenimentul, pas cu pas, în format live text, așa că rămâneți alături de noi pentru detalii în timp real legate de iPhone 6S și iPhone 6S Plus.

Octavian Palade
Articol scris de
Palade Octavian
Octavian Palade
Comentarii
Octavian Palade
09:14 / 09.09.2015