Jocurile 3D sunt benefice pentru memorie și inteligență

Jocurile 3D sunt benefice pentru memorie și inteligență

După lungi dezbaterii legate de tipul de impact pe care îl au jocurile 3D asupra comportamentului nostru, un nou studiu ne arată că s-ar putea să ne facă mai mult bine decât rău.

În ultimii ani am văzut în egală măsură rapoarte care au găsit o legătură între manifestările violente și jocurile 3D și cele care nu au găsit nici un fel de analogie. Lâsând însă la o parte acea dezbatere, un nou studiu ne arată că astfel de jocuri fac o treabă foarte bună în a vă îmbunătăți memoria.

Un grup de neurobiologiști de la Universitatea din California au publicat zilele trecute rezultatele unui studiu care s-ar putea să bucure persoanele în vârstă. Din câte se pare, sesiunile extinse de gaming în jocuri 3D precum Mario 3D World s-au reflectat în îmbunătățiri semnificative ale abilităților cognitive și de memorie. Dacă vreți și voi să beneficiați de aceste avantaje, secretul este să evitați jocurile 2D. Titluri precum Angry Birds, în care acțiunea se petrece într-un singur plan, nu vă ajută din acest punct de vedere.

Analiza a fost realizată într-un mod cât se poate de simplu. Înainte și după ce s-au jucat câteva ore, persoanele participante la studiu au făcut niște teste ce implicau performanța de învățare și memorie. Diferențele au fost evidente. ,,În primul rând, jocurile 3D au câteva elemente care lipsesc din jocurile 2D. Au mai multe informații spațiale ce trebuie explorate. În al doilea rând, sunt mult mai complexe, cu mai multe informații de învățat. În orice caz, știm cu siguranță că acest timp de învățare și memorare nu doar stimulează, dar necesită hippocampusul.” Craig Stark, unul dintre cercetătorii din spatele studiului a concluzionat că astfel de experiențe reprezintă un beneficiu real pentru cei care nu se mai pot plimba la fel de mult ca în tinerețe, dar vor în continuare să exploreze spații noi și să învețe diverse locații.

Citește și: