Inventatorul SMS-ului a murit: cât a câștigat prin creația sa

Inventatorul SMS-ului a murit: cât a câștigat prin creația sa
17:53 30.06.2015

Matti Makkonen, cel care este considerat inventatorului SMS-ului, a murit la vârsta de 63 de ani.

Deși mulți îl numesc ”părintele SMS-ului”, Matti Makkonen a refuzat întreaga viață să-și asume meritele pentru crearea mesajelor pe telefonul mobil. Acesta susținea, în schimb, că mesajele au fost rezultatul eforturilor mai multor cercetători din toată lumea. După cum menționează și WIRED, formatul de 160 de caractere a fost stabilit în anul 1985 de către Friedham Hillebrand, primul SMS fiind trimis abia în 1992, la 7 ani după ce Makkonen a formulat ideea pentru prima oară.

Makkonen s-a ferit permanent de presă, pentru a nu fi asociat în vreun fel cu invenția propriu-zisă și a fost nevoie de o investigație jurnalistică pentru a se afla adevărul. Conform propriilor declarații, Makkonen crede că mesajele text vor exista pentru totdeauna, în ciuda faptului că gradul de utilizare al acestora este în continuă scădere.

Finlandezul se pare că nu a folosit niciodată limbajul prescurtat de tipul ”txt spk”, însă a bănuit că SMS-urile vor influența modul în care se dezvoltă vocabularul oamenilor.

”Adevărata lansare a serviciului, din punctul meu de vedere, a fost atunci când Nokia a lansat primul telefon care permitea redactarea ușoară a mesajelor (Nokia 2010, în anul 1994)”, a declarat Makkonen într-un interviu. Pe parcursul vieții, Makkonen a lucrat pentru Nokia și pentru Tele Finland, fiind și CEO al companiei Finnet Oy, dar nu a făcut niciun ban de pe urma SMS-urilor.

 

Etichete:
loading...