Internetul de mare viteză în avion vine în Uniunea Europeană

Deşi până de curând internetul în avion a fost asociat doar cu zborurile trans-oceanice, în Uniunea Europeană situaţia începe să fie din ce în ce mai roz.

Dacă este să fim realişti, în momentul în care zburaţi cu avionul, v-aţi obişnuit să nu fiţi online. Accesul la internet pe timpul zborului pare un moft la care nu veţi avea acces prea curând, mai ales într-un zbor de câteva ore până la Paris. Situaţia se pare că se va schimba în curând, iar un număr foarte mare de companii aviatice care operează zboruri în Uniunea Europeană vor oferi şi reţele WiFi în avion.

Parteneriatul care va sta la baza acestei schimbări semnificative are loc între Deutsche Telekom şi Inmarsat. Cele două companii au anunţat de curând o colaborare foarte importantă care se va reflecta într-o nouă organizaţie intitulată European Aviation Network şi un nou serviciu. Acesta din urmă va combina tehnologii LTE şi reţele formate din sateliţi cu scopul de a oferi internet de mare viteză în întreaga Europă. Fundamentală pentru implementarea întregului concept este o reţea de sateliţi multi-beam ce acoperă toate statele din Uniunea Europeană.

Din păcate, va mai dura un pic până când clienţi ai zborurilor europene se vor bucura de aceste schimbări importante. Momentan, doar Lufthansa a anunţat că va adera la European Aviation Network începând cu 2017. Cu alte cuvinte, mai avem de aşteptat cel puţin doi ani până când selfie-urile din avion vor reuşi să înlocuiască selfie-urile de pe malul mării sau din mall.

O altă necunoscută importantă ţine de costurile unui astfel de serviciu. Cel mai probabil, acestea nu vor scădea cu mult sub standardele actuale.

Alexandru Puiu
06:58 22.09.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video