21 dec. 2015 | 06:45

Începutul internetului – primul website a împlinit 25 de ani

ACTUALITATE
Începutul internetului - primul website a împlinit 25 de ani

Dacă erați curioși când a început internetul așa cum îl știți astăzi, vă veți bucura să aflați că primul website creat vreodată a împlinit 25 de ani.

Internetul a evoluat semnificativ în ultimii ani, dar schimbarea radicală a conținutului online devine și mai evidentă atunci când puneți unul lângă altul primul website creat vreodată și o pagină actuală de Facebook sau YouTube.

Trecând însă peste volumul surprinzător de schimbări și a faptului că internetul nu mai este de mult timp doar o platformă pentru site-uri web, World Wide Web, website-ul creat de Tim Berner Lee a fost online pe 20 decembrie 1990 la CERN. Partea interesantă a acelui proiect este că, pagina efectivă redactată în hypertext nu a putut fi accesat de către oricine decât în luna august a anului 1991. Primul website funcționează mai degrabă ca un ghid pentru ceea ce urmează să apară și pentru ceea ce se poate realiza online. Având în vedere numărul foarte mare de activități pe care le întreprindeți online, de la sesiuni de videochat și gaming până la download de pe torrent, internetul nu mai este ce-a fost.

Berners Lee, persoana responsabilă de primul website, continuă să fie implicat activ în acest univers online, ca director al World Wide Web Consortium. Din respectiva poziție, se implică activa în protejarea internetului, prevenirea cenzurii guvernamentale și a altor proiecte malițioase. Rolul CERN în schimb, este complet diferit. Deși acea instituție continuă să se implice în studiul rețelelor computaționale, mai ales grid computing, mai multe persoane au auzit în ultimii ani de ea în legătură cu acceleratorul de particule. 

Cu toate că așteptăm cu interes să ajungă internetul la 50 de ani, primul website ar trebui să funcționeze ca o fereastră către modul în care ar fi putut să arate toate paginile web în lipsa inovației. Pentru a putea intra pe pagina, este suficient să accesați această adresă, dar încercați să nu aveți așteptări foarte mari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele