Imprimantele 3D salvează istoria de nebunia teroriștilor

Imprimantele 3D salvează istoria de nebunia teroriștilor

Statuile vechi de sute de ani din Orientul Mijlociu ar putea fi scanate în vederea reproducerii acestora cu ajutorul imprimantelor 3D.

Este mult mai ușor să distrugi ceva decât să construiești. Ceea ce unor popoare le-a luat secole întregi să construiască este distrus în prezent de mii de oameni al căror scop este eliminarea completă a trecutului. Acesta este un comportament pe care l-am mai întâlnit în trecut în cazul grupărilor extremiste. Talibanii, naziștii, cu toții au recurs la astfel de metode pentru a înspăimânta populația sau pentru încerca să înlăture anumite civilizații.

După ce au distrus Nimrud și Hatra, acesta din urmă având o importanță colosală pentru numeroși arheologi din toată lumea, cei de la ISIS sunt aproape de a rade de pe fața Pământului și Palmyra, un oraș sirian fondat în mileniul 2 Î.Hr. În condițiile în care eforturile militare au dat greș, o artistă iraniancă pe nume Morehshin Allahyari a apelat la tehnologie pentru a salva artefactele din interiorul orașului de la distrugere completă. Allahyari dorește reproducerea statuilor folosindu-se de de imprimante 3D.

”Percepția imprimantelor 3D drept unelte practice și poetice pentru arhivare și documentare digitală și fizică este un concept care m-a interesat foarte mult în ultimii trei ani”, a declarat Morehshin Allahyari. Pentru a putea reproduce statuile și pentru a-i ajuta și pe alții să facă același lucru, cercetătoarea a acumulat o cantitate impresionantă de informații de la specialiști din toată lumea.

Conform Motherboard, distrugerile cauzate de cei de la ISIS au scopul de a șterge istoria regiunii, pentru a-și impune mai ușor propria interpretare a islamului. Până acum, Allahyari a reprodus două statuete diferite, ambele având câte un stick USB cu informațiile acumulate pe parcursul investigațiilor. Cu toate acestea, soluția cercetătoarei nu este una ideală, ci doar menită să păstreze amintirea unor realizări deja dispărute, iar în cazul în care extremiștii nu sunt opriți, mai multe orașe ar putea avea soarta Nimrudului și a Hatrei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: