IFA 2015: Xperia Z5 Premium dovedește că nu ai nevoie de 4K pe telefon [FOTO]

În cadrul IFA 2015, Sony și-a prezentat noua gamă de smartphone-uri Xperia. La standul companiei japoneze am reușit să le vedem pe toate trei, dar niciunul nu a reușit să ne impresioneze în vreun fel, nici măcar cel cu display 4K.

Sony are probleme serioase de ceva timp, în special pe piața de telefoane. Strategia ”două flagship-uri pe an” nu s-a dovedit una de succes pentru gigantul din Japonia, în special pentru că diferențele între telefoanele lansate la fiecare câteva luni sunt minuscule.

Ca să vă faceți o idee cât de puțin diferă smartphone-urile între ele, amintiți-vă faptul că Xperia Z4 poartă numele de Xperia Z3+ în Europa, probabil din cauza presei care a tăiat în carne vie în momentul în care telefonul a fost lansat în Asia.

Ei bine, la această ediție a IFA, Sony a încercat marea cu degetul și a lansat un telefon care se deosebește de restul gamei (în special) printr-un display 4K de 5,5 inch, primul cu această rezoluție pe care l-am văzut vreodată pe un smartphone. Ei bine, acel display 4K este fix degeaba.

Înainte de a vă explica de ce cred acest lucru, să trecem prin restul specificațiilor: procesor Snapdragon 810, 3GB memorie RAM, 32GB spațiu de stocare, senzor de amprente, camere de 23, 5,1MP, baterie de 3.430mAh. Bun, am trecut prin ele, știm că nu sunteți impresionați, așa că trebuie să revenim la subiectul principal.

În primul rând, trebuie să menționez că telefonul nu putea fi atins – spre deosebire de Xperia Z5 și Z5 Compact, modelul premium era fixat pe un perete și afișat într-o vitrină. Pot doar să cred că acest lucru se datorează căldurii mari la care ar putea ajunge carcasa din cauza specificațiilor. Când am luat un Xperia Z5 normal în mână, carcasa era aproape fierbinte, iar asta se datora procesorului Snapdragon 810, același de pe Premium. Dar versiunea normală are un display Full HD care se încălzește mult mai puțin și care necesită mai puțină putere de procesare, deci Xperia Z5 Premium s-ar putea să fie mai puțin un smartphone bun și mai mult un încălzitor de mâini perfect pentru perioada iernii.

În al doilea rând, bateria de 3.430 de mAh face față unei zile de folosire intensă în cazul smartphone-urilor cu display-uri full HD. Mi-e și frică să mă gândesc de câte ori ar trebui băgat la încărcat un smartphone ca Xperia Z5 Premium.

În al treilea rând, nu am observat nicio diferență între display-ul LG G3-ului pe care îl folosesc (QHD, sau 2K, în limbaj ”popular”) și display-ul de pe Xperia Z5 Premium. Când s-a lansat G3 eram sceptic în legătură cu rezoluția QHD, dar s-a dovedit un pas important. Totuși, de la 4K mă așteptam la un aspect aproape 3D, lucru care nu s-a întâmplat. Pur și simplu nu ai nevoie de o rezoluție atât de mare pe un telefon pentru că nu poți distinge diferențele cu ochiul liber. În plus, conținutul 4K abia începe să devină popular pe televizoare, mai durează câțiva ani buni până vei putea juca Angry Birds 4K pe smartphone.

Xperia Z5 Premium este dovada că Sony s-ar putea să nu mai fie multă vreme pe piața telefoanelor și cred că ne putem aștepta la o retragere similară celei de pe piața laptopurilor, doar că ”Xperia con Dios” nu sună la fel de bine ca ”Vaio con Dios”.

Despre versiunea ”normală” de Xperia Z5 nu sunt foarte multe de zis. Merge bine, dar la fel de bine merg și Xperia Z3+ și Xperia Z2. Este încă un smartphone făcut pentru a ține o promisiune absurdă făcută într-o vreme în care piața smartphone-urilor nu oferea nicidecum atât de multe opțiuni de telefoane cu adevărat extraordinare.

Cel mai dezamăgit sunt de modelul Xperia Z5 Compact. Până acum, gama Compact reușea să iasă în evidență când venea vorba de modele mini. Până la acest model, telefoanele Xperia Compact erau chiar flaghship-uri de dimensiuni mai mici, dar anul acesta este cel mult un mid-range cu un aspect de jucărie, butucănos și plasticos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: