Google I/O 2015 – Android M îți dă mai mult control asupra aplicațiilor

Google I/O 2015 - Android M îți dă mai mult control asupra aplicațiilor

Google I/O 2015 a fost marele eveniment al americanilor și în conferința de deschidere a acestuia au anunțat Android M, o suită de aplicații aduse în offline, dar și sistemul de plăți Android Pay. Iată ce ar trebui să știi despre Android M, noua versiune a celui mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile.

Android M este succesorul versiunii Android Lollipop și, precum versiunea pe care o înlocuiește, a fost prezentat la evenimentul Google I/O. Nu este disponibil decât ca developer preview, dar Google a detaliat câteva dintre functionalități și unele sunt așteptate de câțiva ani pe Android.

Odată cu Android M, care s-ar putea numi Muffin când este lansat oficial, Google se apropie de Apple. Asta e mai mult decât evident cu serviciul Android Pay, care concurează atât cu Apple Pay, cât și cu Samsung Pay și este ca o întoarcere din morți a Google Wallet. Dar aceasta este o noutate măruntă pe lângă cele esențiale.

Android Pay la Google IO 2015

Cele mai importante noutăți aduse de Android M

Dacă Android Lollipop a adus o regândire a interfeței, versiunea M aduce o regândire a sistemului de permisiuni pentru aplicații. În prezent, fie accepți tot ceea ce vrea aplicație, fie n-o folosești. Ei bine, odată cu Android M vei putea alege către ce dai acces oricărei aplicații pe care o instalezi. Este un mare pas înainte pentru confidențialitate, dar mai ales pentru securitate. Spre exemplu, aplicația de lanternă n-are nevoie de acces la contacte, pe când WhatsApp ar avea. Fotografiile și informațiile din acest articol sunt ale The Verge.

Permisiunile aplicatiilor in Android M pentru WhatsApp

Google introduce Chrome Custom Tabs, care îți permite să folosești browser-ul într-o aplicație, reținându-ți toate datele din aplicație. Astfel, dezvoltatorii pot include funcționalitatea în aplicațiile lor, iar când utilizatorul ajunge în modul web view din app view va fi autoautentificat, luând date din aplicație (pe care utilizatorul deja le-a dat).

Totuși, nu confunda. Aplicația nu îți afișează conținut în Chrome, ci va fi folosi infrastructura Chrome, dar având designul aplicației. Integrarea ține de dezvoltator. Mai mult, cu Android M nu vei mai fi întrebat constant dacă vrei să deschizi un link de YouTube, spre exemplu, în aplicație. Pur și simplu va fi deschis automat, îmbunătățind astfel experiența. Este valabil pentru Facebook, Twitter și multe alte platforme sociale.

Android M cu scanare de amprenta si statistica de folosire pe zi

Android M vine cu suport pentru USB-C, cel mai popular port USB al momentului (disponibil pe Nokia N1 și Apple Macbook). Marele avantaj este că poți încărca prin tabletă telefonul, căci USB-C este bidirecțional, și poți încărca mai repede dispozitivul (de trei ori mai repede, conform Google). De asemenea, există suport pentru scannere de amprentă. Ar fi fost îmbunătățit și sistemul de copy – paste și controlul asupra volumului, dar este o chestiune de finisare mai mult decât noutate.

Peste toate acestea, Android M este o versiune de rafinare a Android Lollipop. Cum a fost cazul cu JellyBean după Ice Cream Sandwich, Google mai are de îndreptat lucruri și de îmbunătățit ce n-a reușit înainte de lansarea Lollipop. Sunt însă noutăți care merită, iar în toamnă vom vedea Android M debutând pe un nou dispozitiv Nexus. Până atunci, e disponibil în preview pe Nexus 9, Nexus 6 și Nexus 5.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: