Google asculta utilizatorii în permanență fără acordul lor

Google asculta utilizatorii în permanență fără acordul lor

Google instala în Chromium unelte care îi permiteau să asculte tot ceea ce spuneau utilizatorii.

”Don’t be evil” (Nu fi malefic) este un slogan pe care cei de la Google se pare că l-au uitat deja. În urmă cu ceva timp, s-a aflat că Google a șantajat companii pentru a se folosi de conținutul lor. Din câte se pare, Google a reprodus clasamentele de pe Amazon și a copiat review-urile acestora. Alte companii afectate au fost Yelp și TripAdvisor. Când toate acestea s-au plâns în legătură cu aceste întâmplări, Google le-a amenințat cu eliminarea completă din rezultatele afișate de motorul său de căutare.

Acum, gigantul din Mountain View este din nou în vizorul celor interesați de confidențialitatea datelor. Conform site-ului The Independent, browser-ul Chromium, codul sursă pe care se bazează nu doar Chrome, ci și alte browsere, instala unelte care îi permiteau să asculte tot ceea ce se întâmpla într-o încăpere. Totul se rezuma, de fapt, la un cod descărcat de browser pentru a ajuta la recunoașterea expresiei ”OK Google”, atunci când cineva vrea să efectueze o căutare.

Deși unii menționează că linia de cod permitea înregistrarea conversațiilor, Google nu este de acord. Compania americană susține că aceasta a fost doar descărcată fără acordul clienților, însă nu a fost activată. ”Pur și simplu le dăm utilizatorilor posibilitatea de a efectua căutări cu ajutorul expresiei ”OK Google”, în timp ce se află pe pagina principală și doar dacă optează pentru aceasta” a declarat un oficial Google.

Citește și: