05 mart. 2015 | 13:38

Gândacii controlați cu ajutorul unui computer ar putea ajuta în operațiunile de salvare

ACTUALITATE
Gândacii controlați cu ajutorul unui computer ar putea ajuta în operațiunile de salvare

Inginerii de la o universitate din statul Texas au reușit să creeze un sistem cu ajutorul căruia gândacii pot fi controlați foarte ușor.

Cu siguranță nu foarte multe persoane sunt încântate de gândaci și de prezența lor în locuințe. Grație, însă, cele mai noi invenții a unor cercetători din statul american Texas, aceștia ar putea pe viitor contribui decisiv la salvarea de vieți umane.

După cum scriu cei de la Russia Today, invenția constă într-un ”rucsac” ce este montat pe spatele insectelor. Înăuntrul acestui rucsac ce cântărește doar 3 grame poate fi găsit un chip conectat cu nervii ce ajută insecta să se deplaseze. Astfel, de fiecare dată când este nevoie ca aceasta să-și schimbe direcția, sunt stimulate fie picioarele din partea dreaptă, fie cele din partea stângă.

Pe parcursul studiilor efectuate, gândacii au răspuns la aproximativ 70% dintre comenzi. Cei implicați au afirmat că dacă tehnologia va fi îmbunătățită pe viitor, aceasta ar putea fi de mare folos în situații extrem de dificile. principalul exemplu furnizat a fost cel al operațiunilor de salvare efectuate în medii mai puțin accesibile oamenilor. Datorită dimensiunii lor, gândacii se pot strecura în zone dificile și pot scăpa de posibili prădători foarte ușor.

La fel ca orice alte vietăți, însă, gândacii obosesc, iar de aceea este nevoie ca greutatea echipamentului montat pe spatele acestora să fie redusă. Deși mulți au fost impresionați în mod pozitiv de progresul înregistrat, alții au fost puși pe gânduri și au nu a durat foarte mult până când au apărut noi speculații legate de spionajul NSA.