Creatorul Evernote susține că ne temem fără motiv de roboții inteligenți

Creatorul Evernote susține că ne temem fără motiv de roboții inteligenți

Stephen Hawking și Elon Musk ne-au avertizat că ar trebui să ne temem că vom avea computere capabile să ne controleze, dar Linus Torvalds, „tatăl” Linux, i-a contrazis vehement. Se pare că mai are un susținător cel puțin la fel de avizat, și anume pe Phil Libin, fondatorul Evernote.

Într-un interviu acordat lui Tim Ferriss, Libin a oferit o altă perspectivă asupra temerilor oamenilor față de mașinăriile inteligente. El consideră că acestea spun mai multe despre sentimentul nostru de vinovăție ca specie decât despre intențiile ipotetic malițioase ale roboților.

„Nu îmi este frică de inteligențele artificiale. Chiar cred că dezbaterile asupra lor sunt prea dramatice și ciudate. Le găsesc ciudate din mai multe puncte de vedere, cum ar fi faptul că este această ipoteză potrivit căreia vom construi mașini super-inteligente, care vor deveni exponențial din ce în ce mai deștepte, până vor fi mult mai deștepte decât noi, apoi vor lua decizia logică să ne ucidă, pentru că acesta ar fi cel mai bun lucru de făcut. Cred că lipsesc niște pași din acest lanț de evenimente.

Nu înțeleg de ce ar fi logic să ne ucidă pe toți. De ce nu ar vrea să devină utile? Care este problema cu vinovățția noastră ca specie, care ne face să credem asta? Dacă am ajuns să credem că cea mai înțeleaptă decizie ar fi să fim șterși de pe fața Pământului, înseamnă că ar fi mai util să ne gândim ce am făcut atât de rău și să reparăm asta. Poate am ajunge să ne simțim mândri de specia noastră. Cred că inteligența artificială va fi una dintre cele mai mari forțe ale binelui pe care Universul le-a văzut vreodată și e excelent că progresăm în această direcție.”

Interviul întreg poate fi ascultat aici și chiar merită toată atenția, mai ales că e un punct de vedere care contravine altora mult mai dramatice. De asemenea, și Torvalds a încercat să atenueze panica generală, pe care o consideră nefondată. “Da, este ficțiune și nicidecum una foarte bună. Creștere exponențială fără sfârșit? Ce tip de droguri iau oamenii care cred asta? Să fim serioși”, a declarat acesta recent pentru Gizmodo.