Filmul „Gravity“, parțial devenit realitate: Un vehicul spațial rusesc nu mai poate fi controlat [VIDEO]

Filmul „Gravity“, parțial devenit realitate: Un vehicul spațial rusesc nu mai poate fi controlat [VIDEO]

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a pierdut controlul vehiculului spațial robotizat Progress 59 și cel mai probabil acesta va intra în atmosfera Pământului, unde va fi distrus de frecarea cu aerul.

În caz că ți-a plăcut filmul Gravity și te-ai întrebat cât de probabil e să se întâmple așa ceva în realitate, realitatea te-a prins din urmă. Vehiculul Progress 59 a suferit o defecţiune majoră la puţin timp după lansarea pe orbită, care s-a derulat marţi, într-o misiune de alimentare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI). Imaginile transmise de la bordul capsulei Progress 59 arată că vehiculul se roteşte ameţitor, Pământul şi Soarele apărând şi ieşind din cadru.

Problemele au apărut la puţin timp după ce Progress 59 a fost lansat în spaţiu cu ajutorul unei rachete ruseşti Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Progress 59 nu are echipaj uman la bord, dar transporta peste trei tone de alimente, combustibil şi alte materiale necesare aprovizionării şi funcţionării ISS. Controlorii de zbor ruşi au abandonat planurile de a încerca conectarea vehiculului la SSI, operaţiune care era programată pentru joi, potrivit purtătorului de cuvânt al NASA Rob Navias, citat de space.com, conform Mediafax.

Cred sincer că doar un miracol mai poate salva acest vehicul. Dacă încerci să obții control manual, e extrem de periculos. Cel mai probabil va fi trimis spre atmosfera Pământului, unde va arde.

O sursă din domeniul industriei spațiale, citată de agenția RIA Novosti

„Aproape imediat după separarea vehicului spaţial de rachetă, o serie de probleme de telemetrie au afectat Progress 59. Nu s-a primit nicio confirmare a deschiderii antenei de navigaţie şi nicio confirmare a presurizării sistemului de propulsie al vehiculului spaţial“, a mai spus Navias. Controlorii de zbor ruşi au încercat recâştigarea controlului asupra vehiculului Progress 59, în timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fără succes.

Vehiculele spaţiale ruseşti Progress sunt capsule robotizate de unică folosinţă, văzute drept „caii de povară“ dintre vehiculele folosite pentru alimentarea ISS. Au fost folosite pentru transportul de materiale spre SSI încă din anul 2000. În august 2011, o defecţiune din timpul lansării a dus la prăbuşirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automată la ISS. Un sistem secundar, de rezervă, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite astronauților de la bordul ISS să preia controlul manual de la distanţă, în cazul în care apar probleme cu sistemul Kurs. Aceste vehicule ruseşti sunt parte a unei flote spaţiale robotizate care livrează în mod regulat materiale către ISS. Vehicule automatizate din Japonia şi Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Staţiei Spaţiale, dar şi vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX şi Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

 

Citește și: