În spațiu, cu Dumnezeu înainte: Obiceiul ciudat al rușilor de a sfinți navetele spațiale [FOTO]

În spațiu, cu Dumnezeu înainte: Obiceiul ciudat al rușilor de a sfinți navetele spațiale [FOTO]

Astronauții, ca toți oamenii, au ritualurile lor, dar și mai puternice sunt ritualurile țărilor lor. Cel mai ciudat implică sfințirea navetelor spațiale de către preoții Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Nu este clar care este punctul de plecare al acestei tradiții. Cu siguranță nu ar fi fost practicată sub guvernarea sovietică orientată spre ateism, dar rușii au devenit destul de religioși în ultimii ani. Se pare că biserica începe să câștige teren și pe alte fronturi, scrie The Verge. Și cel mai nou front este al cosmodromului din Baikonur, Kazahstan.

Americanii patrioți ar putea obiecta în fața acestei practici. Bineînțeles, protestele lor ar fi complet inutile. Încă de când Space Shuttle a fost retrasă în 2011, NASA s-a bazat pe rachetele rușilor și pe cosmodromul Baikonur pentru a transporta oameni pe Stația Spațială Internațională. Puțină apă sfințită e un preț mic, dacă privești lucrurile din perspectiva aceasta. Totuși, o cruce peste față s-ar putea să fie prea mult.

Binecuvântările sunt departe de a fi singurul ritual care are loc la Baikonur. Altele ciudate includ plantarea copacilor și urinarea pe cauciucuri. Însă locul este unul istoric, de aici au fost lansați primul satelit artificial, Sputnik 1, și primul om care a călătorit în spațiu, Iuri Gagarin. Contrar practicilor din prezent, Gagarin ar fi spus, când a ajuns în spațiu, că nu vede niciun Dumnezeu acolo sus. Citatul nu a fost niciodată dovedit ca fiind al lui, dar îi este atribuit încă din 1961.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin intra în istorie drept primul om care a ajuns în spaţiu. El s-a născut pe 9 martie 1934 în ceea ce a ajuns să fie cunoscut în prezent drept regiunea Smolensk. Gagarin a intrat în istorie, în urmă cu jumătate de secol, cu un zbor de 108 minute în jurul Pământului.

Pe lângă vizitele preoților, cosmonauții și astronauții plantează copaci înaintea fiecărei misiuni și vizionează același film înainte de decolare (un western produs în URSS, în 1969). Se pare că au și obiceiul de a urina pe roțile autobuzului care îi duce pe pista de lansare, o tradiție lansată chiar de Gagarin. Din fericire, nu există atâtea dovezi ale practicării acestui ritual precum în cazul sfințirilor.

 

Citește și: