06 nov. 2015 | 07:18

Fanii BlackBerry sunt dezamăgiți. Platforma a devenit și mai irelevantă

ACTUALITATE
Fanii BlackBerry sunt dezamăgiți. Platforma a devenit și mai irelevantă

O perioadă destul de lungă, numărul fanilor BlackBerry a rămas constant, dar cu platforme precum Tizen care vin din urmă, situația nu mai este la fel de roz pentru canadieni.

Nu trebuie să fi urmărit intens piața producătorilor de smartphone-uri pentru a avea mental o imagine de ansamblu legată de platformele predominante din acest domeniu. Android-ul este în continuare dominant în piață, cu foarte mulți producători de gadgeturi care sunt parteneri hardware, în timp ce iOS-ul, sistemul de operare găsit pe iPhone-uri ocupă un relaxat loc doi. Pentru că într-o economie de piață sănătoasă nu pot există doar doi jucători, nu trebuie însă neglijate nici Windows Phone, Tizen sau BlackBerry OS.

În ultimii ani, pe locul al treilea în clasamentul de mai sus s-a aflat Windows Phone. Pe poziția a patra s-a situat BlackBerry. Din păcate pentru fanii produselor companiei canadiene, un studiu recent al Strategy Analytics a confirmat că BlackBerry tocmai a devenit și mai irelevant în această piața foarte volatilă. Cel puțin acum, nu se știe dacă pentru foarte mult timp situația va rămâne neschimbată, pe locul al patrulea a ajuns Tizen, platforma proprietară a celor de la Samsung. Dacă acest sistem de oeprare vă este destul de necunoscut, este aproape normal. A fost lansat pentru prima oară în urmă cu doar câțiva ani, iar smartphone-urile cu Tizen nu sunt populare pe întregul mapamond.

Motivul pentru trecerea BlackBerry pe locul cinci are câteva motive principale ce vin sub forma a două smartphone-uri, Samsung Z1 și Samsung Z3. Printr-un raport foarte bun preț/performanță, aceste terminale au făcut valuri, mai ales în continentul asiatic. Samsung Z1, de exemplu, s-a comercializat în peste un milion de exemplare.

Dacă sperați că terminalele cu BlackBerry OS vor reveni din nou mai aproape de podium, este important să rețineți că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt infime. În contextul în care noul vârf de gamă al canadienilor este BlackBerry Priv cu Android, este greu de aproximat destinul vechii platforme proprietare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele