Facebook vrea să aducă internet gratuit în Europa: Care sunt planurile rețelei sociale

Facebook vrea să aducă internet gratuit în Europa: Care sunt planurile rețelei sociale

Într-o recentă sesiune de Q&A, Mark Zuckerberg și-a anunțat planurile prin care le va permite accesul la internet gratuit cetățenilor europeni.

”Să ai o conectivitate limitată și abilitatea de a distribui conținut este mai bine decât nimic”. Acesta a fost răspunsul lui Mark Zuckerberg atunci când fanii au menționat că Internet.org furnizează acces limitat la internet. Și, într-un fel, are dreptate. Inițiativa rețelei sociale de a furniza acces la internet milioanelor de oameni privați de acest lucru este în multe feluri lăudabilă. Există, într-adevăr, pericole, unul dintre ele fiind chiar ”izolarea de restul internetului, așa cum a fost menționat mai demult pe Playtech, dar beneficiile par a fi mai mari.

Facebook a început încă din 2013 să promoveze programul prin care vrea să conecteze Africa la Internet. Scopul organizației pare măreț, de a aduce internetul la îndemâna cât mai multor utilizatori. În prezent, peste o treime din populația lumii are acces la internet, dar rata de adopție nu depășește 9% anual. Cifrele nu sunt deloc pe placul companiilor de tehnologie, iar un gigant precum Facebook are toate interesele să sporească nivelul penetrării internetului la nivel global.

facebook

După ce programul pare a fi avut succes în India, Zambia și Columbia, Europa pare a fi noua țintă. Întrebat în cadrul sesiunii de Q&A dacă are de gând să aducă programul în Europa, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ. ”Da, avem de gând să aducem Internet.org în orice loc în care oamenii au nevoie să fie conectați. Vom acorda prioritate țărilor cu cel mai mare număr de persoane care nu au acces la internet și ale căror guverne și operatori sunt interesați de o colaborare“, a spus acesta.

Desigur, Europa stă destul de bine la acest capitol, însă situația nu este ideală. Ca indice al economiei și societății digitale în 2015, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Pentru calculul acestuia, au fost luați în calcul cinci factori: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale. Mai multe informații în legătură cu acest subiect sunt disponibile aici.

Pe lângă Internet.org, o altă inițiativă interesantă este și Facebook Zero, o metodă prin care aveți acces la rețeaua socială fără a consuma trafic de date. În România, acesta este disponibil doar prin rețeaua Vodafone și poate fi accesat introducând adresa ”0.facebook.com”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: